Feedback

Чому День Знань відзначається 1 вересня?

31.08.2016 1268

У 325 році Костянтин Великий, римський імператор, який зробив християнство панівною релігією, скликав Перший Вселенський собор, на якому, крім іншого, було вирішено починати новий рік з 1 вересня. На Русі ж святкували Новий рік у березні-квітні, і тривало це досить довго. Тільки в кінці 15 століття православна Русь почала відзначати початок нового року 1-ого вересня. Першим роком, започаткованим на Русі з 1 вересня, був 1492-ий. І сталося це за указом Івана III.
Чому навчальний рік починається 1-ого вересня?
Всі перші школи були при церквах, тому і навчання в них починалося з церковного нового року — з 1 вересня. Ось таке просте пояснення. Точна дата появи традиції починати навчання з 1 вересня невідома, адже, на думку багатьох істориків, церква на Русі почала відзначати новий рік у вересні задовго до указу Івана III.
До речі, 1 вересня не тільки відзначали Новий рік і починали навчання, але і збирали податки. У перший день нового року традиційно представляли народу царського спадкоємця, якщо в минулому році йому якраз виповнилося 14 років (повноліття «по-староруський»). Цей день, до всього іншого, називали Днем Насіння (на честь преподобного Симеона Стовпника). З цього приводу в будинках і на площах встановлювали деревця (не хвойні) і прикрашали їх стрічками, свічками та намистом (дещо нагадує, чи не так?).

Пропонуємо Вам переглянути розділ Привітання на 1 вересня (День знань) 2024, в якому знаходиться 75 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: blog.knukim.edu.ua





Цікаві статті

  • День знань

    День знань

    День знань — це, мабуть, єдине свято, яке одночасно є і загальним для всіх, і особистим для кожного. Першоклашки з ще не зовсім зрозумілим їм почуттям трепету, ховаючись за величезними букетами квітів, тримаючись за руки батьків, роблять свій перший крок на великому шляху ... 4518

  • Колегам і близьким на день знань

    Колегам і близьким на день знань

    Не всі, вітаючи вчителя в День знань, змушені пам'ятати про ... 1436

  • Приємні подарунки педагогам в День знань

    Приємні подарунки педагогам в День знань

    Подарунок вчителю на 1 Вересня - справа ... 994

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в квітні

Інформери на Ваш сайт