Feedback

Як з’явилася традиція фарбувати яйця на Великдень?

30.03.2017 616

Яйце завжди вважалося символом життя, оскільки у міцній шкаралупі знаходиться прихований маленький зародок, який одного разу стане циплятком. Але чому ж яйця стали фарбувати на Великодні свята? Існує кілька версій виникнення цієї традиції.
Перша і найпоширеніша легенда говорить про чудо, яке сталося з Марією Магдаленою. За переказами, саме вона зважилася прийти до римського імператора Тиберія, аби сповістити про відродження Христа. Так як до нього не було прийнято приходити з порожніми руками, а у Марії ніякого подарунка не знайшлося, вона прийшла з простим курячим яйцем. Подавши символ життя, вона вигукнула «Христос Воскрес!». Магдалена розповіла про те, що Ісусу вдалося побороти смерть і він зробив чудо з чудес – воскрес із мертвих. Однак імператор тільки розсміявся і заявив, що померлий так само може повернутися до життя, як і біле яйце може стати червоним. Не встиг він і договорити останнє слово, як яйце в руках Марії Магдалени дійсно стало червоним. З тих пір і з’явилася традиція фарбувати великодні яйця у яскраві кольори.
Ще одне пояснення цієї традиції більш практичне і логічне. Під час Великого посту кури продовжували нестися. Господині варили яйця, чим продовжували їхній термін зберігання. Аби відрізнити свіжі від варених, вони вигадали певну хитрість. Народними методами вони фарбували зварені яйця у різні кольори. Таким чином, було легко зрозуміти, де яке яєчко.

Пропонуємо Вам переглянути розділ 🐰 🌸⛪Привітання з Великоднем(Пасхою) 2024, в якому знаходиться 232 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: stb





Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в квітні

Інформери на Ваш сайт