Feedback

Історія пасхального яйця

21.01.2014 121

Світле свято Великодня прийшов до нас з Візантії, як і саме християнство. В давнину Великдень називали великим днем​​, а весь попереднійтиждень страсним або теж великим .

Кожен день цього тижня мав свій сенс і список певних справ, які треба було зробити саме в нього, наприклад, здавна в четвер прибирали будинок і фарбували яйця, в п'ятницю влаштовували гадання. З'явилося і безліч прикмет , вважалося , що якщо за Великоднім столом з'їсти яйце , яке курка знесла в четвер , то весь рік цієї людини буде зберігати Бог і у всьому йому допомагати.

Традиційною стравою на столі у Великдень була здобна випічка: пасочки, булочки і медові пряники. Великодні пряники завжди відрізнялися тим, що вони робилися у вигляді тварин і птахів, наприклад баранчика, жайворонка і кролика.

Зазвичай святковий стіл був дуже багатим. Запікали ягняти , робили окіст , смажили телятину. Подавати гарячу їжу на Великдень було не прийнято, в іншому, як і рибу.

Обов'язковою прикрасою столу була корзинка з пророслої травою і укладеними на неї яйцями.

Пропонуємо Вам переглянути розділ Привітання з Великоднем(Пасхою) 2025, в якому знаходиться 232 поздоровлень на всі випадки життя.






Цікаві статті

Всі статті