Feedback

День хрещення Київської Русі – України

23.07.2018 1390

28 липня українці відзначають День хрещення Київської Русі – України. Це свято в Україні покликано нагадувати про значення православних традицій в історії та розвитку українського суспільства.
День хрещення Київської Русі – України було встановлено 25 липня 2008 року, після того, як тодішній президент Віктор Ющенко підписав указ «Про День хрещення Київської Русі – України», згідно з яким відзначати цей день прийнято щороку 28 липня, в день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Київської Русі.

Роль князя Володимира у хрещенні Русі
28 липня вважається днем смерті Володимира (980-1015), а саме хрещення найбільш ймовірно відбулося 14 серпня (за новим стилем) 988 року. Цей процес був тривалим, адже князю для об’єднання земель та посилення влади необхідна була зміна релігії.
Згідно з Повістю минулих літ, Володимир ще до хрещення пройшов випробування вірою. Волзькі болгари пропонували йому прийняти іслам, Рим – католицтво, а хозарські євреї – іудаїзм.
Одначе князь Володимир вибрав православ’я. Вирішальною була подорож до Константинополя. До того ж, його бабуся – княгиня Ольга – була православною християнкою. Її охрестили у столиці Візантії ще в 955 році.
Хрещення князя Володимира відбулося в Херсонесі. Тут він збудував церкву на честь святого Василя, ім’я якого він отримав при хрещенні. Повернувшись до Києва, князь охрестив своїх синів і підданих, а також розігнав своїх язичницьких дружин.
За його наказом були знищені вівтарі та ідоли древніх богів. Масове хрещення населення відбулося в Дніпрі.
Якщо хрещення киян пройшло більш-менш без насильства, то в інших князівствах воєводи хрестили людей мечем і вогнем.
Після хрещення на Русі почали будувати християнські храми. А на стародавньому капищі було споруджено церкву святого Василя, а пізніше – Десятинну церкву.

Що було до Володимира
Хрещення Русі князем Володимиром було лише продовженням тривалого процесу християнізації українських земель. Різноманітні джерела вказують на те, що християнство з’явилося тут задовго до Володимирового хрещення – ще у І столітті, коли у Києві перебував апостол Андрій Первозваний.
Є також дані про перших християн-мучеників у Криму, зокрема про загибель одного з перших Римських архиєреїв Папи Климентія І.
Більш того, у літописах йдеться про хрещення князя Аскольда у 860 році під час походу на Константинополь, який нібито навіть намагався хрестити киян, але у 882 році його вбили.
Проте християнські спільноти в Києві залишилися, про що свідчить договір Русі з Константинополем, укладений за князя Ігоря у 941 році.
Нове піднесення християнства на Русі розпочалося при святій княгині Ользі, яка визнана також рівноапостольною.

Пропонуємо Вам переглянути розділ Преображення Господнього 2024, в якому знаходиться 9 поздоровлень на всі випадки життя.






Цікаві статті

  • Перший Спас — Медовий

    Перший Спас — Медовий

    У серпні є три свята, що звуться Спасами, і перший з них — Медовий Спас – відзначається 14 серпня. У цей день колись починали збирати мед. За переказами, князь Володимир саме в цей день прийняв хрещення, тому у стародавньому Києві 14 серпня освячували воду в Дніпрі і називали ... 6426

  • Чому Спас називають Яблучним?

    Чому Спас називають Яблучним?

    Свято Преображення обрано для благословення ... 1041

  • Яблучний (Яблуневий) Спас – 19 серпня

    Яблучний (Яблуневий) Спас – 19 серпня

    Традиційно до святкування Яблучного Спаса починають готуватися за 2 ... 2100

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в квітні

Інформери на Ваш сайт