Feedback

Великдень: що їдять в різних країнах

29.03.2018 634

У 2018 році православні християни святкуватимуть Великдень 8 квітня, тобто через тиждень після католиків. Набір традиційних страв у різних країнах дещо відрізняється.
Ми звикли до паски, м’ясних делікатесів і крашанок. А що буде на столі у жителів деяких країн Європи?
Головна страва великоднього столу – запечене фаршироване ягня. Також із м’ясних страв англійці визнають медово-часникові фрикадельки, копчену шинку, сосиски або бекон, глазуровані яблуками. Як гарнір подається картопля в розмариново-часниковому маслі. Як і в багатьох країнах, великодній стіл англійців неможливий без фарбованих яєць і весняних свіжих салатів. Особлива родзинка свята – десерти. Господині печуть великодній торт simnel cake і особливі булочки зі здобного тіста з цукатами та родзинками, які прикрашаються хрестом hot-cross buns. Крім того, подається Горобиновий або шпинатний торт і пиріг з кролятиною.

Франція

Тут теж запікають ягня, порося або навіть косулю. У парі з м’ясною стравою подається омлет з беконом або ковбасою. Різноманітна великодня випічка: листковий пиріг по-ліонськи з джемом, сливами і корицею, кекс з хлібного тіста. А ось здоба у кожному регіоні своя. Наприклад, в Турені печуть пряники у формі конячок; на Корсиці випікають бісквіт у вигляді кошика, в який складають фарбовані в червоний колір яйця; у Провансі – торт з мигдалю і зацукрованих апельсинів і дині; в Савойї подають прості грінки.

Італія

Головна страва – баранина з артишоками. Що ж стосується випічки, то кожен регіон вніс свою лепту у великодній стіл. Міланці подарували решті Італії пасхальний кекс у вигляді голуба, прикрашений мигдалем і цукровими кульками. Жителі півдня печуть пиріг із дріжджового тіста, в якому запікають шматки сиру пекоріно і пармезан, ковбасу різних сортів і варені яйця. Без Лігурійської страви Тorta pasqualina не обходиться жоден Великдень. Це особливий пиріг, начинений шпинатом і яйцями. Пишаються своєю випічкою і сицилійці: вони печуть відкритий пиріг, начинений сиром і відвареною у воді пшеницею і цукатами.

Німеччина
Головні символи свята – великодні яйця і великодній заєць. А ще – баранина у вигляді торта, смажене ягня, яке подається зі спаржею і картоплею. А великодній пиріг у Німеччині дуже схожий на нашу паску. Готується тісто на молоці, в яке додається багато яєць і родзинки, воно заплітається у вигляді коси і запікається у довгастій формі.

Польща

Поляки сервірують великодній стіл різними ковбасними виробами та безліччю страв із холодного м’яса. Дуже популярні баби – пироги з фруктами, макові струделі. Центральне місце на столі займає випечений з борошна або зроблений з розтопленого цукру агнець, що символізує собою воскресіння Ісуса Христа. Польська великодня випічка являє собою хліб із житнього борошна, в який додаються дріжджі і закваска, зверху його змащують свинячим салом і прикрашають хрестом з тіста. А в якості першого блюда до святкового столу подають суп журек. Це не дуже легкий супчик з картоплею, овочами, грибами, в який після закінчення поста додають копченості та яйця.

Швеція

Великодній стіл шведів не можна уявити без риби. Різні сорти маринованого оселедця, лосося, кільки, гарніром для яких служить картопля і спаржа. Не забувають і про м’ясо. На Великдень готують печеню з баранини з картопляною запіканкою. Важливий атрибут святкового столу – випічка. Тут це національне блюдо семля – тришарова солодка булочка, начинена збитими вершками і мигдальною пастою. Прикраса столу – фарбовані і шоколадні яйця.

Фінляндія

У Фінляндії на Великдень готують солодку кашу мемма. Основні інгредієнти – житнє борошно і солод, які замішуются на воді, а після запікаються в духовці. Кашу їдять як десерт, а подають з цукром і вершками. Тут теж люблять рибу, без неї не обходиться жодне застілля. Важливий символ свята – фарбовані яйця. Інше традиційне для фінів великоднє блюдо – солодка паска, схожа на нашу.

Пропонуємо Вам переглянути розділ Привітання з Великоднем(Пасхою) 2024, в якому знаходиться 232 поздоровлень на всі випадки життя.






Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в березні

Інформери на Ваш сайт