Feedback

Святкування Різдва в Європі

15.11.2016 905

В Європі святкування Різдва було і залишається найяскравішим для всіх подією. Католики відзначають Різдво за григоріанським календарем в ніч з 24 на 25 грудня. В цей день Ви не зможете спостерігати народні гуляння на галасливих міських вулицях, так як європейці вважають це свято сімейним і відзначають його вдома в колі близьких і друзів. А все найцікавіше відбувається за кілька днів до Різдва.
У всіх країнах ошатно прикрашають ялинку, готують один одному подарунки, чекають Санта Клауса і поспішають порадувати себе купити довгоочікувані товари на різдвяних ярмарках. Але кожна країна має свої неповторні традиції святкування Різдва!
Наприклад, у Великобританії в ніч під Різдво всі вікна будинків і церков прийнято прикрашати свічками, з-за чого цю ніч прозвали «ніч свічок». У минулому столітті в селах незадовго до свята жінки влаштовували змагання на кращу прикрасу Різдвяних свічок. Ці прикраси робилися із смужок кольорового паперу, фольги, яскравих стрічок, золотих і срібних ниток. Із запаленими свічками в руках жителі йшли на нічну месу в костел.
На Різдво англійці збираються в батьківському домі, влаштовують святкову вечерю, дарують один одному подарунки і переглядають сімейні фотографії. Традиційною стравою є фарширована індичка або смажений гусак, а також пудинг і святковий пиріг. Пиріг за старовинним звичаєм начиняють різними предметами, які пророкують долю на найближчий рік. Знайдене кільце означає швидке весілля, монета - багатство, підківка – удачу в новому році. Також на Різдво існує звичай цілуватися під гілкою омели – вічнозелене чагарникова рослина, що застосовується в якості оберега.
Так як з введенням християнства звичай вручення подарунків асоціюється із складенням дари немовляті Ісусові Христу трьома волхвами, подарунки дарують, насамперед дітям. Прийнято вважати, що їх їм розносить добрий дядечко Санта Клаус. А дорослим подарунки вручає самий молодший член родини.
В Італії Різдво є самим улюбленим сімейним торжеством, коли вся сім'я після святкової меси збирається за спільною трапезою. За тиждень до торжества пастухи з гірських областей створюють святкову атмосферу на вулицях Італії. Вони грають на національних музичних інструментах, співають пісні, влаштовують вистави.
Святкове меню майже у всіх районах країни включає такі страви, як: пельмені в бульйоні, фаршироване м'ясо, солодкі булочки чи міланська паска.
Італійці до цих пір за старовинною традицією на Різдво викидають з вікон старі речі, таким чином, розлучаючись з усіма неприємностями, які приніс старий рік.
У сонячній Італії також існує неймовірно зворушлива традиція – діти пишуть під Різдво листи не тільки Санта-Клаусу, але і батькам про свою сильну любов до них. Різдвяним ранком дорослі знаходять під подушкою ніжні визнання своїх малюків. А за святковим обідом ці дитячі листи читають вголос.
Дуже весело відзначають свято в Іспанії. 25 грудня центральні вулиці Мадрида, Барселони та інших міст наповнені людьми, які одягаються в національні костюми і співають пісні. Перед початком різдвяної меси прийнято збиратися біля костелу і танцювати, взявшись за руки. Церкву відвідують практично всі. Час проводять в компанії рідних та друзів в улюбленому затишному ресторані.
В Іспанії існує давня традиція – «дух дарування». Напередодні Різдва іспанці намагаються вгадати бажання тієї людини, кому хочуть піднести подарунок. По всій країні шумлять Різдвяні ярмарки і базари. З 23-24 грудня проводиться Різдвяна лотерея, яку за напруженням пристрастей можна порівняти з коридою.
Діти в цей день знаходять у своїх шкарпетках заповітні подарунки. Вони покладаються лише слухняним, а неслухняним дістається шматки вугілля. Тому тепер кондитери роблять цукерки у вигляді вугілля, щоб винні діти не відчували себе обділеними.
В Австрії за місяць до Різдва у будинках прикрашають спеціальний вінок, на який встановлюється чотири свічки. У першу неділю прийнято запалювати одну свічку, наступного – два і останню напередодні Різдва.
У Німеччині на Різдво прийнято дарувати «різдвяну зірку». Близько ста років тому ця рослину привезли з Мексики, в Росії воно називається молочай. На зеленому кущі красується червоний віночок, що нагадує зірку. Також є традиція дарувати на удачу конюшина в горщику.
У Данії кругом панує святкова атмосфера, порівнянна з чарівним світом казок Андерсена. Тут Різдво, насамперед, свято душі, а потім вже тіла. Однією з традицій є різдвяні свічки. У ніч дві запалюють свічки на столі, а одну на підвіконні, як дороговказну зірку для самотніх подорожніх.
Незважаючи на те, що в кожній країні на Різдво існують свої відмінні звичаї і традиції, це свято об'єднує людей, дозволяє повірити в чари і виконання заповітних мрій!

Пропонуємо Вам переглянути розділ Різдво Христове 2023, в якому знаходиться 326 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: novij-rik





Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в березні

Інформери на Ваш сайт