Feedback

Друга пречиста: прикмети для жінок та дівчат

20.09.2021 2961

У народі свято Різдва Пресвятої Богородиці називають Другою Пречистою. Це свято ще називають “осениною” – адже цього дня за народним календарем настає осінь.
Свято Другої Пречистої традиційно вважається жіночим святом, коли жінку належить вшановувати як продовжувачку роду. Жiнки, в яких немає дiтей, справляють обiд i запрошують бiдних — «щоб молилися Богородицi за їхніх дiтей». Такi жiнки також замовляють службу Божу в церквi, а пiсля богослужiння запрошують людей до себе на обiд
Привітання з Різдвом Пресвятої Богородиці віршами, прозою та листівки до свята на українській та російській мові.
Кажуть, що молитви до Пресвятої Богородиці майбутніх матерів про здоров’я та щастя дітей, на яких вони чекають, у цей день мають особливу силу.
Цього дня не можна нічого робити ні на полі, ні по господарству.
Його відзначають як свято справжньої радості. Урочистості підкріплювалися святковим застіллям. Окрім обов’язкових рибних страв, готували всілякі м’ясні: борщ із свининою чи птицею, печеню з м’ясом, різноманітну городину, фаршировану м’ясною начинкою, голубці, пироги, млинці,вареники. Звичайно, багато страв готували і з сиру.
На Другу Пречисту припадає і останній термін заготівлі чарівного зілля. Вважалося, що зібрані між Першою і Другою Пречистими приворотні трави мали особливу властивість привертати хлопця до дівчини (чоловіка до жінки) і навпаки. Тим-то й були зумовлені останні походи по калину й барвінок. Проте дітям забороняли ходити польовими та лісовими дорогами, бо “там вужі сушаться”.
Також з цього дня вже можна було засилати сватів до дівчат. “Прийшла Пречиста – принесла старостів нечиста”.

Пропонуємо Вам переглянути розділ Воздвиження Чесного Хреста Господнього 2024, в якому знаходиться 3 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: intermarium





Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в березні

Інформери на Ваш сайт