Feedback

Святкування Хеловіна в Ірландії

30.10.2019 442

Колканон в Дубліні (Ірландія)

В Дубліні (Ірландія), яка вважається батьківщиною Хеловіна, полюбляють вигадувати різні витівки в ніч на 1 листопада, вбиратися в костюми страшних привидів, збирати солодощі і влаштовувати вечірки. Улюблена святкова гра дублінців, як і всіх інших жителів цієї країни, – снап-яблуко. Ідея полягає в тому, щоб відкусити шматочок від яблука, підвішеного до дерева або в дверному отворі.

Колись головний атрибут свята тут робили з картоплі або ріпи. Але сьогодні, підтримуючи вигаданий американцями образ, використовують гарбуз, всередину якого вставляють запалену свічку.

Напередодні Дня всіх святих в церкві Святого Михайла, за запевненнями прихожан, примари поводяться особливо активно. Приглушені вигуки, шепотіння, дотики невидимих пальців відчувають навіть туристи, котрі опиняються на Хеловін в цьому загадковому місці.

Саме в Дубліні колись народилася головна легенда Хеловіна. У ній розповідається про Джека, який був занадто скупим, щоб потрапити в рай. Після своєї смерті він вирішив обдурити диявола, щоб не опинитися в пеклі. Він відвернув увагу диявола, намалювавши на дереві хрест, за що його не пустили також і в пекло. Джеку довелося вирушати в темряву, освітлюючи собі шлях вуглиною, яку він поклав у порожній гарбуз, щоб він довше не згас. Саме ця легенда започаткувала традицію вирізати страшні пики з гарбуза і ставити всередину нього запалену свічку, отримуючи імпровізований «ліхтар Джека».

Тут же, в Ірландії, народилася традиція збирати на Хеловін частування. Колись, ще в давнину, 1 листопада було прийнято віддавати борги. Дорослі посилено працювали, щоб це зробити, а у дітей був час відвідати друзів і рідних, які обдаровували їх яблуками та горіхами.

Ще одна ознака Хеловіна в Ірландії – особливе святкове меню, в якому обов'язково має бути колканон. До складу цієї страви входить капуста, варена картопля, цибуля. Ще готують яблучний пиріг.





Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в травні

Інформери на Ваш сайт