Feedback

День шахіста та цікаві факти про шахи

16.07.2019 1111

Міжнародне свято – День шахіста – відзначають щорічно 20 липня з 1966 року. Батьківщиною шахів є Індія. Саме тут в 500 році зʼявився перший різновид шахів – чатуранґа. Потім придумали гру шатрандж, яка еволюціонувала в сучасну гру шахів.

У Київській Русі шахи привезли з Персії у Х столітті. Це підтверджують розкопані у Вишгороді, Києві, Турові шахові фігури. Всеукраїнська федерація шахів щорічно проводить чемпіонати і змагання із шахових турнірів.

Цього дня в 1924 році була заснована шахова федерація FIDE (Federstion Internationale des Echecs). Під її егідою проводяться тематичні заходи.

Цікаві факти про шахи

Лікарі рекомендують шахи як спосіб боротьби проти хвороби Альцгеймерата просто для покращення розумових здібностей людини.
Вислів “шах і мат” походить від перського слова Shah Mat, що означає “Король помер”.
Теоретично найдовша гра в шахи може складатися з 5949 ходів.
Число можливих унікальних шахових партійна багато більше ніж число електронів у Всесвіті.
Друга книга, яку надрукували англійською, була про шахи.
Відому нам складну шахову дошку, у якій зберігаються фігури, була винайдена священиком у 1125 році. Так він ховав гру від Церкви, яка забороняла її.
Лише 6 млн людей на світі знає як грати в цю гру.
У Будапешті 1960 року Янош Флеш встановив рекорд: грав із 52 супротивниками одночасно із зав’язаними очимаі при цьому виграв 31 партію.
У Стародавній Індії в шахи грали на пальці. Переможеному відрубували палецьна руці.
З вихідного положення, коли всі фігури на своїх місцях, існує вісім різних способів поставити мат у два ходиі 355 різних способів поставити його за три ходи.

Пропонуємо Вам переглянути розділ Міжнародний день шахіста 2024, в якому знаходиться 67 поздоровлень на всі випадки життя.






Цікаві статті

  • День шахіста та цікаві факти про шахи

    День шахіста та цікаві факти про шахи

    Міжнародне свято – День шахіста – відзначають щорічно 20 липня з 1966 року. Батьківщиною шахів є Індія. Саме тут в 500 році зʼявився перший різновид шахів – чатуранґа. Потім придумали гру шатрандж, яка еволюціонувала в сучасну гру ... 1109

  • Міжнародний день шахів

    Міжнародний день шахів

    Шахи – настільна гра для двох гравців на 64-клітинній дошці, де розташовано 32 фігури (по 16 фігур білого і чорного кольору). Мета гри полягає в тому, щоб поставити мат королю ... 1210

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в березні

Інформери на Ваш сайт