Feedback

Народні традиції Вербної неділі

21.11.2016 1370

Головний звичай, що міцно пов'язує із святом у свідомості парафіян, це освячення верби - окроплення гілочок святою водою після богослужіння в храмі. Вербні гілки приносять додому і зберігають за іконою або у вазі цілий рік. Напередодні наступної Вербної неділі освяченими гілками виганяли худобу на випас, а потім спалювали, згодом замість них ставили нові. Залишити будинок без освяченої верби вважалося недобре, адже освячена верба захищає будинок від пожежі і руйнувань, а господарів – від хвороб, бідності та інших неприємностей.
Для освячення зрізують гілки зі здорових дерев, які ростуть на березі річки. Не можна приносити до церкви гілочки з дерев, у яких є дупло і з тих, які ростуть на кладовищі. Також не рекомендують зрізати гілки верби, що схилилася над водою, тому що на ній вночі можуть відпочивати русалки.
Існує кілька ритуалів, які виконують на Вербну Неділю:
Освяченими гілочками злегка поплескують своїх дітей і родичів, примовляючи при цьому слова: «не я Б'ю, а верба, вона все хвороби забирає». Таким способом на Русі знімали порчу, пристріт і виганяли злих духів.
Щоб в будинок прийшли гроші, в цей день необхідно пересадити кімнатні рослини або посадити новий квітка. Дуже важливо, щоб рослина не завяло, тому що це принесе великі фінансові втрати.
Перед початком посівного сезону на краю поля необхідно застромити в землю освячену вербу. Гілочка ставала запорукою доброго врожаю і захищала поле від псування і лихого ока заздрісників.
Освячену вербу зберігали як засіб від багатьох хвороб. Їх додавали в чай або трав'яний настій, давали з'їсти хворого члена сім'ї. Гілки ставили в узголів'ї хворого – верба вважалася символом міцного здоров'я.
Напередодні свята жінки розчісували волосся, потім клали кілька випали волосків у воду і залишали на ніч. В неділю рано вранці виливали цю воду під вербу або вербу. Вважалося, що разом з водою йде сильний головний біль і погані думки.
Вербна неділя – значимий церковне свято в православ'ї. Це один із днів Великого посту, коли припустимі деякі послаблення - дозволяється вживати в їжу рибу і трохи рослинного масла.

Пропонуємо Вам переглянути розділ Вербна Неділя 2024, в якому знаходиться 260 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: novij-rik





Цікаві статті

  • Вербна неділя: якого числа і все про свято

    Вербна неділя: якого числа і все про свято

    Вербна неділя 2017 випадає на 9 квітня. Це свято прийнято відзначати в останню неділю перед ... 1758

  • Не я б’ю – лоза б’є!

    Не я б’ю – лоза б’є!

    За християнським трактуванням вербна неділя пов’язана із біблійною історією в’їзду Господа в Єрусалим. Ісуса вітали пальмовими гілками і клали на дорогу, якою Він їхав. Саме тому неділю називають пальмовою. А позаяк пальми у нас ростуть лише у великих вазонах, то більш ... 1810

  • Верба як символ християнства

    Верба як символ християнства

    Зародилася традиція зустрічати благу звістку зеленими гілками збереглася у ... 2527

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в березні

Інформери на Ваш сайт