Feedback

Чим зубний лікар відрізняється від стоматолога?

01.06.2016 1324

Стоматолог — це спеціаліст з вищою освітою.
У процесі навчання крім тих знань, які отримують майбутні зубні лікарі, стоматологи вивчають хвороби всіх систем організму людини та їх лікування. У список наук, які належить їм осягати, входять: фізіологія людини, анатомія, гістологія, біологічна хімія, фармакологія, психологія, організація охорони здоров’я, бактеріологія та інші.
Таке поглиблене вивчення організму людини і всіх можливих хвороб обґрунтовано. Адже лікувати ротову порожнину, при цьому, не уявляючи, як влаштовані інші системи органів і як вони взаємопов’язані – це нерозумно. Та й навички психолога не завадять фахівця, на прийом до якого приходять, в своїй більшості, налякані люди.
Відразу ж після закінчення медичного університету, випускник отримує спеціальність стоматолога загальної практики. Далі йому потрібно обрати одну з таких спеціалізацій: стоматолог-терапевт, стоматолог-ортопед, стоматолог-хірург, стоматолог-ортодонт, дитячий стоматолог.
При бажанні випускник може осягнути всі ці спеціальності. Звичайно ж, навчання буде дорогим, але без нього надавати свої послуги стоматолог не зможе. Давайте детальніше розберемося, чим відрізняється зубний лікар від стоматолога-терапевта, ортодонта, хірурга і всіх інших.
Стоматолог-терапевт
Якщо у вас розболівся зуб або потрібно замінити стару пломбу на нову, допомогти вам може зубний лікар або стоматолог-терапевт. І перший, і другий на прийомі проведе огляд ротової порожнини, виявить захворювання ясен, відшукає зуби, уражені карієсом, розповість про правила догляду за зубами.
Різниця між стоматологом-терапевтом і зубним лікарем стає відчутною, коли справа стосується лікування стоматологічного захворювання. Якщо у пацієнта глибокий карієс, запалення пульпи, зуб сильно зруйнований або додатково виявлені серйозні захворювання ясен, зайнятися лікуванням зубного лікаря не дозволить його кваліфікація. Він направить пацієнта до стоматолога-терапевта.
Відвідувати стоматолога-терапевта потрібно раз на півроку. Фахівець може помітити перші ознаки стоматологічних захворювань та «вирахувати» карієс на етапі його появи. Це дозволить уникнути складного і серйозного лікування.
Стоматолог-ортопед
Важливість стоматологів-ортопедів не можна недооцінювати. Коли людина втрачає зуби, це сильно погіршує якість його життя. Стоматолог-ортопед займається протезуванням зубів і допомагає пацієнтові відновити жувальну функцію, і повернути гарну посмішку. Іноді стоматолога-ортопеда іменують зубним лікарем-протезистом. Перед установкою протеза зуб спочатку лікується у стоматолога-терапевта, а вже потім пацієнт відправляється до ортопеда.
Різниця між зубним лікарем стоматологом-ортопедом очевидна, — перший не має права займатися установкою протезів. Ортопед може виконувати повне або часткове протезування.
Стоматолог-хірург
Якщо врятувати зруйнований зуб не вдається, пацієнт від зубного лікаря або стоматолога-терапевта направляється до стоматолога-хірурга. Він видаляє хворий зуб і дає рекомендації щодо подальшого догляду за ротовою порожниною. Хірург займається не тільки видаленням вже зруйнованих зубів. Нерідко його клієнтами стають пацієнти з неправильним прикусом, аномаліями зубного ряду, такими як сверхкомплектные зуби або ростуть в 2 ряди.
Але видалення зубів – це не все, що входить в повноваження стоматолога-хірурга. Він також може займатися протезуванням та встановленням імплантатів.
Стоматолог-ортодонт
Стоматологи-ортодонти проводять різноманітні маніпуляції, спрямовані на те, щоб зробити посмішку привабливою. Сюди відноситься встановлення ортодонтичних конструкцій, наприклад, брекетів і пластинок. З їх допомогою ортодонти вирішують різні проблеми з прикусом:
прибирають щілини між зубами;
вирівнюють зубний ряд;
коригують ріст зубів.
Стоматологи-ортодонти можуть працювати як з дорослими пацієнтами, так і з дітьми. Так як проблеми прикусу простіше виправити в юному віці, таких клієнтів у ортодонта більшість.
Дитячий стоматолог
Будова щелепи дитини відрізняється від дорослої, до того ж, препарати, які використовуються при лікуванні в дитячій стоматології теж інші. Тому простий зубний лікар не може лікувати захворювання ротової порожнини дитини. Тут потрібен інший спеціаліст – дитячий стоматолог.
Від зубного лікаря дитячий стоматолог відрізняється ще й тим, що він вивчав психологію дітей, вміє знаходити підхід до юним пацієнтам і встановлювати з ними контакт. Дитячий стоматолог в ході лікування може використовувати спеціальні методики, наприклад, щоб заспокоїти переляканих дітей може застосовуватися закис азоту.
Тепер ви знаєте, чим зубний лікар відрізняється від стоматолога. Стоматологи-терапевти та інші вузькі спеціалісти мають більш широкі знання, отримати які за 3 роки навчання зубний лікар просто не встигає. Звичайно, іноді зубні лікарі стверджують, що зі своїми обов’язками вони справляються навіть краще стоматологів з вищою освітою, але на практиці таке зустрічається вкрай рідко. Але справа навіть не в тому, хто краще. Рівень кваліфікації вище у стоматологів, і це факт!

Пропонуємо Вам переглянути розділ Міжнародний день стоматолога 2024, в якому знаходиться 20 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: medical-wiki





Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в березні

Інформери на Ваш сайт