Feedback

День студента і Тетянин день 2020: історія

24.01.2020 1367

Давним-давно з'явилася традиція святкувати День Тетяни та День студентства одночасно - 25 січня. Ця дата викликає багато суперечок, але встигла обрости традиціями. Мало хто знає про історію злиття двох свят в Україні.
Історія свята
25 січня православні християни шанують святу мученицю на ім'я Тетяна. Їй присвоїли це звання після трагічних подій. Відповідно до історії, в третьому столітті нашої ери, коли ще не хрестили Київську Русь, язичники жорстоко знущалися над нею за віру. Кати катували дівчину і вимагали молитися язичницьким богам. Але Тетяна була дуже стійкою, а від її святості ідоли падали і розбивалися. Після цього християнку кинули до дикого лева. Однак голодний хижак не напав на жертву, проявивши несподівану ласку. Коли ж Тетяну спробували спалити - вона вижила, а опіки безслідно затягнулися.

В кінці-кінців язичники стратили дівчину, відрубавши їй голову мечем. Це сталося 25 січня (або 12 числа за старим календарем). У 235 році Тетяну зарахували до лику святих.

Але Міжнародний день студентства приурочили до зовсім іншої дати - 17 листопада. В основі теж лежить трагічна подія. 28 жовтня 1939 в місті Прага люди вийшли на демонстрацію з нагоди десятої річниці створення Чехословаччини. На той момент країна була окупована нацистською Німеччиною. Активісти виступили проти загарбників. Але німці придушили протест силою.

Під час зіткнення був поранений студент Ян Оплетал. 15 листопада хлопець помер. Новина про його загибелі викликала нову хвилю протесту, який об'єднав тисячі студентів і викладачів з різних вузів. А 17 листопада окупанти заарештували протестуючих, серед яких виявилися політики, 1800 студентів і педагогів. Вони стратили дев'ять лідерів. Сотні людей відправилися концтабору. До того ж, тієї осені німці закрили всі коледжі та університети в Чехословаччині.

У 1941 році під час учасники Міжнародного антинацистського конгресу проголосила 17 листопада вдень пам'яті студентів, загиблих під час демонстрацій. Після чого студенти в усьому світі визнали своїм святом саме цю дату. Україна не стала винятком. Але багато українських студентів святкують 25 січня разом з Днем Тетяни і в 2020 році.

Пропонуємо Вам переглянути розділ Тетянин день (День студента) 2024, в якому знаходиться 144 поздоровлень на всі випадки життя.






Цікаві статті

  • День студента і Тетянин день 2020: історія

    День студента і Тетянин день 2020: історія

    Давним-давно з'явилася традиція святкувати День Тетяни та День студентства одночасно - 25 ... 1365

  • День студента в минулому і в наш час

    День студента в минулому і в наш час

    День студента - це найпопулярніший свято серед молоді. Так як святкувати його людина може всього чотири - п'ять років, саме стільки триватиме навчання у ВУЗІ, то святкування проходять дуже інтенсивно і ... 926

  • Тетянин день в Україні

    Тетянин день в Україні

    День Тетяни, що відзначається 25 січня, став символом студентства і ще одним улюбленим святом в довгому переліку січневих ... 1716

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в березні

Інформери на Ваш сайт