Feedback

Чим відрізняється католицьке Різдво від православного: цікаві факти

24.12.2019 1590

Різдво знаменує народження Ісуса Христа, який, за віруванням християн, посланий Богом у світ для спасіння людства. Саме цей день поділив історію на "до" і "після" – від народження Христа почалось сучасне літочислення під назвою "наша ера".

Різдво Христове має давню історію з унікальними традиціями та звичаями – люди прикрашають ялинки, готують святкові страви, колядують, ходять до церкви та відвідують родичів.

Чим відрізняється Різдво західного обряду від східного

Християни західного обряду святкують Різдво з 24 на 25 грудня, у той час як віруючі східного обряду святкують народження Христа з 6 на 7 січня.

Дата святкування Різдва у всіх однакова, різниця лише у системі літочислення – західні церкви відзначають Різдво за Григоріанським календарем, а східні – за Юліанським, де 7 січня – це 25 грудня за старим стилем.

Також дещо відрізняється важливість свята. Для Заходу народження Христа – найважливіше релігійне свято у календарі, коли для Сходу важливішим за Різдво є Великдень – день Господнього Воскресіння.

Різдво для католицького світу символізує родинне свято, коли для православних і греко-католиків це передусім – духовне свято.

Окрім того, піст перед Різдвом у них не такий суворий, як у християн східного обряду. Католики і протестанти перед Різдвом мають Адвент – місяць в очікуванні свята, протягом якого люди намагаються більше часу приділяти духовному життю, родині. Дехто, за бажанням, постить.

В обох християнських громад є Святвечір – святкова вечеря з пісних страв. Католики починають частування з оплаток – тонких хлібних пластин, якими причащають прихожан у церкві. У східному обряді частування починають з куті.

Пропонуємо Вам переглянути розділ Різдво Христове (католицьке, 25 грудня) 2023, в якому знаходиться 51 поздоровлень на всі випадки життя.






Цікаві статті

  • Чим відрізняється католицьке Різдво від православного: цікаві факти

    Чим відрізняється католицьке Різдво від православного: цікаві факти

    Різдво християни відзначають у всьому світі. Але чому свято розділило віруючих на дві громади, які відзначають католицьке Різдво 25 грудня і народження Христа 7 січня, та що спільного й особливого має свято у християн східного та західного обрядів – читайте ... 1588

  • 24 грудня – яке сьогодні свято і що не можна робити в цей день

    24 грудня – яке сьогодні свято і що не можна робити в цей день

    24 грудня католики відзначають Святий Вечір. Уся сім'я чекає на появу першої зірки, а потім разом сідає до святкового столу. Господині подають на стіл 12 пісних страв. Починається Свята Вечеря з молитви. На столі повинна палати свічка, яка символізуватиме різдвяну зірку. В ... 472

  • Що дарують на Католицьке Різдво

    Що дарують на Католицьке Різдво

    Католицьке Різдво – свято сімейне. На нього не прийнято дарувати дорогі подарунки. Вони повинні бути жартівливими або на ... 3329

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в квітні

Інформери на Ваш сайт