Feedback

Забуті пасхальні традиції

20.01.2014 583

Великдень люди святкують дуже давно, напевно тому у свята і з'явилося стільки традицій, багато з них зараз вже забуті. Навряд чи хто зараз знає про те, що в давнину люди обов'язково залишали кістки з пасхального столу . Їх зберігали в окремому і ні для кого недоступному місці .

Коли влітку починалася гроза, ці кістки треба було спалити в печі, і буря вщухала. Заспокоїти негоду могло і освячене яйце, яке зберігалося на іконі або перед нею.

Обов'язково сім'я повинна була зберегти шматочок паски, причому саме його верхню частину. Коли наступали посівні роботи, глава сімейства виходив у поле і доїдав цей кусок паски, тим самим він забезпечував собі багатий урожай.

Всі продукти призначені для пасхального столу, господині передбачалося зберігати як зіницю ока. Було таке повір'я, що якщо щось зі святкової провізії покуштує миша, то у неї виростуть крила .

Деякі традиції дійшли і до нас. Так прийнято у Великодній день накривати багатий стіл, на протязі всього свята, його не можна було прибирати, так щоб гості, теж могли поласувати стравами.

Зберігся і звичай освячувати в ніч перед Великоднем паски і яйця. Спеціально для цього протягом всієї ночі до самого ранку йде святкове богослужіння.

Пропонуємо Вам переглянути розділ Привітання з Великоднем(Пасхою) 2024, в якому знаходиться 232 поздоровлень на всі випадки життя.






Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в квітні

Інформери на Ваш сайт