Feedback

Вербна неділя: в які прикмети люди вірять і досі

18.04.2019 378

Уже незабаром, 21 квітня 2019 року, настане Вербна неділя.
Віряни святкують цей день рівно за тиждень до Великодня, і він несе в собі різні прикмети і традиції. Про них вже багато хто забув, а дехто зроду не знав.

1. За вербою ходили в ліс до світанку, збирали і несли в храм на освячення. Зрізати гілки можна тільки з молодих дерев, на яких немає засохлих гілок, пошкоджень. Не можна брати гілки з верб, що ростуть біля кладовищ або схиляються над водою, щоб не потривожити русалок.

2. У цей день потрібно постукати по тілу гілочкою верби. Вважається, що якщо освятити на Вербну неділю гілочку в церкві, а потім легенько побити людину, то здоров'я буде міцним. Верба обрана тому, що це дуже живуча і сильна рослина.

3. Якщо у Вербну неділю подумати про коханого, він прийде. Раніше дівчина, яка була закохана в молодого чоловіка, чекала, коли настане Вербна неділя, щоб коханий до неї прийшов. Думки матеріальні, особливо у святий день.

4. Вирішиться важлива справа, якщо людина з'їсть бруньку верби. Освячена у Вербну неділю гілочка верби може довго стояти біля ікони чи в кутку оселі, але коли прийде пора складних проблем, можна з'їсти три бруньки верби і запити свяченою водою. Пам'ятай, що здійснювати цей обряд можна у крайньому випадку.

5. Вербну неділю почали відзначати з 10-го століття, і люди потихеньку спостерігали за погодою в цей день. Якщо на Вербну неділю дощить, очікуй на гарний врожай. Сонячна ж погода порадує, проте врожай, швидше за все, буде поганим.

6. Не випускай на Вербну неділю домашню птицю у двір, інакше її зіпсує відьма. Люди раніше вважали, що нечиста сила за тиждень до Великодня була особливо злою. Зараз у селах досі намагаються на Вербну неділю не випускати птицю на вулицю.

7. У народі вважається, що гілочка верби може наділити силою не тільки людину, але і домашніх тварин. Тому худобу шмагали освяченою вербовою гілкою, потім розкладали гілочки в хлівах, а перед першим вигоном в поле їх згодовували тваринам, щоб вони не стали жертвами отруйних трав, хвороб, злого ока та хижаків.

8. Більш того, бруньки додавали в корм, щоб тварини давали гарне потомство.
Будеш багатим, якщо на Вербну неділю посадиш вдома кімнатну рослину. Вона приверне у твою оселю багатство і добробут. Поганий знак, якщо квітка протягом місяця після Вербної неділі зів'яне - будеш жити в бідності. Садити потрібно квіти з м'ясистим великими листами, наприклад, грошове дерево.

9. Жінки, у яких немає дітей, можуть зробити прикраси на шию з сережок верби і з'їсти кілька бруньок. Вважається, що верба додасть сили для зачаття і народження дитини.

Пропонуємо Вам переглянути розділ Привітання з Великоднем(Пасхою) 2024, в якому знаходиться 232 поздоровлень на всі випадки життя.






Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в березні

Інформери на Ваш сайт