Feedback

Великодні забобони

16.01.2014 602

З Великоднем пов'язано дуже багато звичаїв. Один з них - це спеціальне привітання. У святковий ранок прийнято вітати всіх знайомих словами Христос воскрес. У відповідь на такі слова треба було обов'язково сказати «Востіну воскрес» . У давнину було прийнято під час такого привітання цілувати один одного. Це було знаком примирення і прощення. До того ж поцілую роблять людей ближче, з'єднуючи не тільки тіла, а й душі, так вважалося у православній церкві.

Дуже багато ритуалів відбувалося в четвер. Так в цей день треба було, в першу чергу привести себе в порядок - це було найголовніше дію. Митися було прийнято в холодній воді, природно не в крижаній, а в кімнатної температури. Вважається , що такі процедури зцілюють людину, роблять її ще сильніше і красивіше. У середу було необхідно винести мило на вулицю, для того , щоб обличчя стало чистим і красивим.

Митися було необхідно до появи перших променів сонця, у воду опускали срібло, тоді вона ставала ще корисніше. До того ж цей метал символізував багатство і фортецю.

Вважалося, що якщо в цей день підстригти кінчики волосся, то вони стануть густими і соковитими. Саме тому було прийнято стригти маленьких дітей, саме в цей день.

Четвер присвячували прибирання будинку, всіх сараїв. До свята не можна було забиратися ні в який інший день .

З Великоднем пов'язано і дуже багато інших традицій, наприклад в народі вірили , що у Великодню ніч можна зустрітися з померлими родичами. Для того, щоб це сталося, треба було сховатися в храмі після хресного ходу зі свічкою в руках. Однак можна було тільки зустрітися очима з небіжчиками, розмовляти з ними заборонялося .

Селяни вірили, що у Великодню ніч, вся нечиста сила стає дуже злою, тому вони боятися виходити з власного будинку , навіть на святкове богослужіння , селяни ходили натовпом.

Однак селяни не тільки боялися чортів , а й глумилися над ними. Для цього треба було вийти з пасхальним яйцем і покласти його на перехрестя , а потім почати катати по дорозі. Вважалося , що після такої процедури чорти обов'язково вискачут і почнуть танцювати .

Були спеціальні прикмети , які допомогли розпізнати чаклунів. Треба було обернутися під час церковної служби і подивитися на людей. Всі ті , хто стоїть спиною до вівтаря - чаклуни .

Пропонуємо Вам переглянути розділ Привітання з Великоднем(Пасхою) 2024, в якому знаходиться 232 поздоровлень на всі випадки життя.






Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в квітні

Інформери на Ваш сайт