Feedback

Як виникли пасхальні яйця

16.01.2014 621

Фарбовані яйця є обов'язковим атрибутом одного з найсвітліших і радісних християнських свят - світлого Христового Воскресіння, або Пасхи.

За давнім церковним переданням, перше пасхальне яйце піднесла римському імператору Тиберію Марія Магдалина. Після вознесіння Христа на небо Марія прийшла в Рим. У ті часи було прийнято підносити подарунки імператорові, приходячи до нього. Дарували йому т , що могли собі дозволити: багаті підносили йому коштовності, а бідні - те, що мали, в основному, якісь речі або продукти, які вони виробляли самі.

Марія Магдалина, у якої не було нічого, крім віри в Христа, простягнула Тиберію куряче яйце, вимовивши при цьому «Христос воскрес!» Імператор відповів їй на це, що ніхто не може воскреснути з мертвих, і що повірити в це також неможливо, як і в те, що біле куряче яйце є корисним. Не встиг Тиберій договорити цих слів, як яйце в його руці стало яскраво червоним. З тих фарбовані яйця і стали служити символом воскресіння Ісуса, а разом з ним про очищення для нового життя.

Освяченому в церкві під час великодньої служби надавали і досі надають неймовірну силу, вважалося, що воно здатне загасити пожежу, з його допомогою шукали заблукалих у лісі корів, їм проводили по хребту худобини, щоб вона не хворіла, а шерсть її була гладкою і блискучою. Яйцем дівчата гладили по обличчю, щоб бути красивими та рум'яними .

Однак фарбовані яйця з'явилися значно раніше християнства, згадки про них можна зустріти ще і в описах язичницьких обрядів. Всі вони пов'язані з весною, з пробудженням природи і зародженням нового життя.

Наприклад , в Давньому Єгипті щовесни з розливом Нілу було прийнято обмінюватися розфарбованими яйцями, їх підвішували в храмах і святилищах .

В давнину яйце служило символом весняного сонця , яке несе з собою життя, тепло , світло і радість. Люди підносили яйце в дар язичницьким богам, дарували його друзям і близьким у перший день Нового року і в день народження.

Але в християнстві вважається, що звичай дарувати один одному фарбовані яйця, як символ Воскресіння Христового, ввела саме Марія Магдалина після тієї зустрічі з імператором Тиберієм .

Пропонуємо Вам переглянути розділ 🐰 🌸⛪Привітання з Великоднем(Пасхою) 2024, в якому знаходиться 232 поздоровлень на всі випадки життя.






Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в квітні

Інформери на Ваш сайт