Feedback

Великий чистий четвер

09.04.2015 1509

В останній тиждень посту перед Великоднем настає Великий четвер, який ще називають чистим. У цей день під час богослужінь згадують одну з найважливіших євангельських подій - Таємну вечерю, під час якої Христос омивав ноги своїм учням, показуючи цим приклад братської любові і смиренності. На Таємній вечері Христос встановив обряд Святого Причастя.

Обряд Святого Причастя визнається всіма християнами - і православними, і католиками, і лютеранами . Віруючі під час цього обряду куштують вино і хліб, що символізують плоть і кров Ісуса Христа. З Великого Четверга і до неділі у всіх храмах проходять церковні служби, які присвячені спогадам про земні страждання Ісуса Христа. Віруючі в цей день повинні сходити в храм, сповідатися і причаститися. У будинку прибирають, печуть паски і фарбують яйця. У Чистий четвер прийнято встати вранці до сходу сонця, і покупатися, символічно очистившись від гріхів і суєти.

У Великий четвер селяни чистили не тільки будинок, але і двір, і город, і хліви . Прибирали накопичився за зиму сміття і бруд . У першу чергу було прийнято мити і оновлювати ікони та лампади. У народі вважалося, якщо в Чистий четвер вимитися самому і вимити весь будинок, то весь рік у хаті буде чистота.

Після прибирання у Чистий четвер в будинку вже не прибирали і не мели підлогу до самого Великодня .

Цього дня також влаштовували і велике прання - перепирати весь одяг, постільна білизна , скатертини , фіранки і рушники. Також прали і чистили всі килимки і килимки. Все постільні приналежності виносили на просушку у двір , а сім'я лягала спати в ніч з четверга на п'ятницю на горохову солому, яку розстеляли на підлозі.

Необхідність прибирання у Великий четвер пояснювали ще й тим, що свята Воскресіння Христового радіють не тільки люди і тварини, а й також кожна річ і кожен предмет.

Пропонуємо Вам переглянути розділ 🐰 🌸⛪Привітання з Великоднем(Пасхою) 2024, в якому знаходиться 232 поздоровлень на всі випадки життя.






Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в квітні

Інформери на Ваш сайт