Feedback

Легенди про Святого Валентина

12.02.2019 3860

Історій, легенд і чуток про Святого Валентина ходить чимало. Так хто ж він - Святий Валентин, який подарував всьому світу День Закоханих ?
Кажуть, що насправді святих Валентинів, які померли в Стародавньому Римі в 269 (за іншими джерелами в 270 ) році і шанованих в один і той же день, було два. Діяння їх вже давно стали легендою, і тепер уже ніхто точно не пам'ятає, якому ж з них був присвячений свято. Відомо тільки те, що один з них, більш молодий, був у Римі проповідником і лікарем. Під час гоніння на християн імператора Клавдія він був страчений. Інший Валентин, єпископ Тернійскій, жив недалеко від Риму і загинув смертю мученика від рук язичників в тому ж 269 ( 270 ) році.

Багато що в легендах про Святого Валентина співпадає і переплітається, але кожна з них має якийсь свій нюанс, який робить її відмінною від інших:

У стародавньому Римі колись жив лікар на ім'я Валентин . Його називали "гастрономічним доктором", тому що він завжди був стурбований тим, щоб ліки, які він наказував приймати хворим, мали приємний смак. Для додання чудового смаку лікам він змішував гіркі мікстури з вином, молоком або медом. Він промивав рани вином і використовував трави для полегшення болю.

Святий Валентин також був проповідником. І хоча в ті часи християни в Римі переслідувалися, він став священиком. Валентин жив ​​за часів Клавдія II, який славився безліччю загарбницьких воїн. Коли у Клавдія виникли проблеми з набором нових солдатів в армію, він вирішив , що причина криється в прихильності солдатів до своїх дружин і сімей. І скасував весілля і заручини .

І Валентин став не тільки молитися про здоров'я своїх пацієнтів , але й таємно вінчати закохані пари. Одного разу тюремник римського імператора постукав у двері Валентина. За руку він тримав свою сліпу дочку . Він дізнався про чудесне лікуванні Валентина, і благав Валентина вилікувати дочку від сліпоти . Валентин знав , що недуга дівчини практично невиліковна, однак він дав слово, що зробить все можливе , щоб її вилікувати. Він призначив дівчині мазь для очей, і сказав прийти ще через деякий час. Минуло кілька тижнів, але зір до дівчини так і не повернулося. Однак тюремник і його дочка не сумнівалися у своїй вірі в доктора Валентина і продовжували приймати призначені трави і настої .

А в цей час до імператора дійшли чутки про таємні вінчання, які проводив Валентин. І в один з днів римські солдати увірвалися в житло Валентина, знищили ліки і взяли його під арешт.

Коли батько хворої дівчини дізнався про арешт Валентина, він хотів втрутитися, але був не в силах що-небудь допомогти. Валентин знав, що скоро його стратять. Він попросив у тюремника папір, ручку і чорнило і швидко написав дівчині прощальний любовний лист. Валентина стратили в той же день, 14 лютого.

Коли тюремник повернувся додому , його зустрічала дочка. Дівчина відкрила записку і виявила всередині неї жовтий шафран (крокус). У записці було написано " Від твого Валентина". Дівчина взяла шафран на долоню, і його блискучість кольору осяяли її обличчя. Сталося чудо: зір дівчини відновився.

Інша легенда розповідає про священика Валентина, святого великомученика , народжену в третьому столітті нашої ери в місті Терні Римської імперії. У той далекий суворий час імператор Риму Юлій Клавдій II заборонив воїнам одружуватися, щоб не відволікатися від головних справ . Молодий священик Валентин таємно вінчав охочих і за це був засуджений до смерті. У в'язниці він познайомився з дочкою наглядача Джулією. Перед стратою він залишив дівчині лист з освідченням в коханні . Його стратили 14 лютого. Згідно з іншими уявленнями, у нього закохалася сліпа дочка тюремника. Валентин, як священик, що дав обітницю безшлюбності, не міг відповісти на її почуття, але в ніч перед стратою ( 13 лютого) прислав їй зворушливий лист .

Символічно, що дата страти св. Валентина співпала з римськими торжествами на честь Юнони, богині любові. Згодом Валентин був похований в Римі (за іншими даними, частина його мощів знаходиться на його батьківщині в м. Терні, а частина - в церкві св. Антонія в Мадриді ).

Ще одна легенда відноситься до більш раннього часу, коли Рим був язичницьким. Вона розповідає про те, як християнський проповідник Валентин був посаджений у в'язницю за віру і за те, що він на очах у всіх зцілив дочку тюремника, дав їй зір. Його засудили до смерті, і 13 лютого, напередодні страти, він послав їй ніжний прощальний лист, в пам'ять про якого тепер у День Святого Валентина прийнято дарувати один одному вітальні листівки у вигляді сердечок, так звані "валентинки".

За іншим переказом, Валентин народився в III столітті в місті Терні Римської імперії. Будучи священиком, Валентин займався медичною практикою, науковими дослідженнями. Ставши єпископом, Валентин допомагав закоханим писати листи зі словами визнання, мирив тих, хто посварився , таємно вінчав легіонерів , яким римський імператор Юлій Клавдій II не дозволяв одружуватися. За непослух імператору Валентина ув'язнили . Там він закохався в дочку наглядача , повернув їй зір. Але й це не врятувало Валентина - він був страчений. Перед смертю Валентин залишив своїй коханій записку, підписавшись "Твій Валентин". Важко тепер сказати, якому богу молилася дочка наглядача, але вона першою вигукнула: "Він святий" .

Є ще одна легенда, яка свідчить: у ті далекі часи в Римській Імперії жив-був юнак на ім'я Святий Валентин. Він дуже любив дітей і завжди проводив багато часу з ними. Діти теж обожнювали його. Вони жили дружно, радісно і щасливо. Але коли Римський Імператор дізнався, що Святий Валентин не поклоняється тим богам, яким за його наказом було прийнято поклонятися в цій країні, його ув'язнили. Діти дуже нудьгували без свого старшого друга, часто приходили до в'язниці, приносили йому записочки з визнаннями поваги, про любов і туги. Але нічого не врятувало Святого Валентина. Імовірно, його стратили 14 лютого 269 або в 270 році до н.е.

Не дивно, що про Валентина не забули й обрали покровителем Всіх Закоханих. Як християнський мученик, що постраждав за віру, він був канонізований католицькою церквою. І в 496 році римський папа Геласіус оголосив 14 лютого Днем Святого Валентина.

Як все було насправді, ми не знаємо і вже ніколи не дізнаємося, але, безсумнівно, одне - Святий Валентин дійсно загинув в ім'я Любові. І цієї Любові було йому відпущено дивно багато на одне його коротке життя - любов до Бога, любов до прекрасної дівчини, любов до людей взагалі, яким він допомагав і як священик, і як лікар, і як просто прекрасна людина з величезною, що творить добро душею.

Пропонуємо Вам переглянути розділ День Святого Валентина, в якому знаходиться 93 поздоровлень на всі випадки життя.






Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в березні

Інформери на Ваш сайт