Feedback

Як звуть Діда Мороза в різних країнах?

06.01.2014 1249

На новорічних святах Дід Мороз з´явився в кінці XIX століття. Він приходить привітати з Новим роком і Різдвом і, як правило, приносить подарунки. Але звуть його по-різному: Санта-клаус, Пер-Ноель, Юлніссаар, Йиулувана або навіть Кербобо... У США, Канаді, Великобританії і країнах Західної Європи його звуть Санта Клаус. Він одягнений в червону курточку, оторочену білим хутром і в червоних шароварах. На голові − червоний ковпак.

У Фінляндії новорічного діда звуть Йоулупкки. Він носить високу конусоподібну шапку, довге волосся і червоний одяг. Його оточують гноми в гостроверхих шапочках і накидках, оторочених білим хутром.

А в Естонії Діда Морозу звуть Йиулувана і він схожий на свого фінського родича.

У Швеції два Діди Морози: сутулий дід з шишкуватим носом - Юлтомтен і карлик Юлніссаар. І той, і інший під Новий рік ходять по будинках і залишають подарунки на підвіконнях.

У Франції теж два Діди Морози. Одного звуть Пер-Ноель, що означає "Батько Різдво". Він добрий і приносить дітям в корзині подарунки. Другого звуть Шаланд (Chalande). Цей бородатий старий носить хутряну шапку і теплий дорожній плащ. У його корзині заховані різки для неслухняних і ледачих дітей. Щоб задобрити Шаланда, діти співають йому пісеньку:
"До нас прийшов Шаланд
У загостреній шапці
З солом´яною бородою.
Тепер у нас вдосталь горіхів
І смачних булочок для нього
До самого Нового року!"

На Кіпрі Діда Мороза звуть Василь. Діти співають в Різдво такі пісні-прохання:
"Святий Василь, щастя подаруй
Виконай всі мої бажання!
Та буде славне Різдво!"

У Італії до дітей приходить старенька Бефана. У новорічну ніч вона прилітає в будинки через димар і приносить хорошим дітям подарунки, а неслухняним дістається тільки зола.

У Країні Басків Діда Мороза звуть Олентцеро. Він одягнений в національний домотканий одяг і носить з собою фляжку хорошого іспанського вина.

На Русі знаменитий дідусь, Дід Мороз, Мороз Червоний ніс Мороз-воєвода, - це Святитель Микола, Микола Чудотворець. Його одягом вже дуже давно є довга червона з білим шуба. У Діда Мороза довга біла борода, у руках - посох. Приходить він у гості не тільки з подарунками, але і з своєю онучкою Снігуронькою.

У Румунії "сніжного дідуся" звуть Мош Джеріле. Він дуже схожий на нашого Діда Мороза.

У Монголії Дід Мороз схожий на пастуха. Він одягнений у волохату шубу і велику лисячу шапку. На боці у нього табакерка, кремінь і кресало, а в руках - довгий батіг.

У Узбекистані його звуть Кербобо. Він одягнений в смугастий халат і червону тюбетейку. Кербобо їздить на ослику, пов´юченому мішками з новорічними подарунками.

У мусульманських країнах на початку травня приходить з подарунками свій старичок на ім´я Хизир Ільяс. Носить він червоний ковпак, обвитий зеленим шарфом і зелений халат, на якому вишиті квіти.

Пропонуємо Вам переглянути розділ З Новим 2024 роком, в якому знаходиться 389 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: Мама тато





Найближчі свята

Всі свята в квітні

Інформери на Ваш сайт