Feedback

Українські традиції Святого Вечора

06.01.2014 3892

Розпочинається святкування Різдва із Святого Вечора (Надвечір’я Різдва; 6 січня за Юліанським календарем, 24 грудня – за Григоріанським) – вечора напередодні великого свята. Це дуже особливий вечір, коли із появою на небі першої зірки (вона є символом тієї Зірки, яка принесла людям звістку про народження Месії) за столом збирається уся родина. Спізнюватись до столу не можна, всі справи потрібно завершити заздалегідь, аби зі спокійною душею увійти в особливу атмосферу благодатного часу – Великого свята Різдва Господнього. Стіл, традиційно, багатий 12-ма стравами. Чому саме така кількість? Версій багато: за однією з них – на честь 12 місяців, які є в році, за іншою – шануючи 12 учнів (апостолів) Христа. Обов’язково на столі красуються: кутя (зернова каша, приправлена медом, горіхами, маком і іншими смаколиками; є поминальною стравою на честь померлих родичів, які вже не сидять за столом з усією сім’єю, але в особливий час світлого Свята рідні шанують їх пам'ять); узвар, пампушки, вареники, риба і ін. Усі страви обов’язково – пісні, адже ще не закінчився передріздвяний піст. Перед початком трапези треба помолитися – подякувати за все, що маємо, попросити здоров’я та благословення на наступний рік. Люди цього дня старалися нічого не їсти (тримали піст) аж поки не настане час іди до Святкового столу (виключенням, звісно, є діти, вагітні жінки).

Традиційно в домі під час Святої Вечері стояв «дідух» - сніп жита, який залишали із жнив – символ самого життя, достатку, а одночасно – духів померлих пращурів. Бажаючи надати Святому Вечору особливої атмосфери, можна заздалегідь придбати стилізований дідух (а раптом, хтось має велике господарство, провадить жнива і передбачливо заготував собі сніпок на Свят Вечір? – Прекрасно!). На столі обов’язково горить свічка, яку запалює найменший в домі. Ну і як без коляди у величний час Різдва? Нехай вона радісно лунає в кожній домівці! Дітей за коляду прийнято обдаровувати, пригощати смачненьким.

Існує ще багато різних традицій святкування Святого Вечора. У кожному регіоні країни вони мають свої особливості. Якщо бажаєте відновити їх у Вашій сім’ї – поцікавтеся у бабусі (старших людей), що було прийнято робити на Свят Вечір, Різдво, які цікаві традиції шанували у вас. Чудово, коли родина береже таку святу річ як звичай. А хто ж буде піклуватися про це, як не ми – жінки, Берегині домашнього вогнища?

Пропонуємо Вам переглянути розділ Колядки, в якому знаходиться 239 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: Мама тато





Цікаві статті

  • Сценарій вертепу

    Сценарій вертепу

    Сценарій ... 6666

  • Вертеп: історія, різновиди

    Вертеп: історія, різновиди

    Справжнісінька християнська релігійна містерія, яка твориться в різдвяну ніч. Вертеп (старослав'янське — з ХІ ст. — сад, печера, де, за переказом, народився Христос) — таку назву носить один з перших різновидів релігійного театру в Україні, а згодом і в Росії; переносний ... 2692

  • Українські традиції Святого Вечора

    Українські традиції Святого Вечора

    Чудові Українські традиції Святого Вечора має наш народ, які мають свої важливі символи. Всі вони надають святу неповторного настрою, особливого духу, урочистості.! Але сьогодні, нажаль, мало хто їх шанує і продовжує пропагувати, плекати у своїх сім’ях. Чи то соромимось, чи ... 3890

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в березні

Інформери на Ваш сайт