Feedback

Яких традицій дотримуємося

24.07.2017 711

Щорічно 19 серпня православна церква відзначає свято Преображення Господня або Яблучний Спас. У 2017 році свято припадає на суботу, у вихідний день.
Це другий Спас, який слідує за першим, Медовим Спасом, і також є радісним світлим літнім святом, присвяченим Христу Спасителю.
Виявляється, до цього дня яблука не можна було їсти, бо це вважалося великим гріхом. І тільки в свято Яблучного Спаса після освячення в церкві дозволялося пригощатися яблуками, виноградом та іншими плодами, а також приготованими з них стравами. За старих часів говорили: "У другій Спас яблука їдять".
Тому саме з Яблучного Спаса в садах починається основна пора збору врожаю яблук і їхніх заготовок на зиму, а саме свято отримало в народі таку апетитну фруктову назву.
До речі, люди вірили, що в цей час яблука стають чарівними. Якщо в свято загадати бажання і з'їсти свячене яблуко, Яблучний Спас обов'язково виконає загадане.
На Яблучний Спас не можна виконувати серйозну і брудну домашню роботу, не потрібно сваритися і лихословити. Бажано сходити до церкви і провести це свято в колі сім'ї і близьких людей.
У народі на Яблучний Спас святкували зустріч літа з осінню. Вважалося, що відсьогодні вечора стають холоднішими. Влаштовувалися народні гуляння з піснями, танцями, хороводами в полі і луках, зустрічаючи осінь і проводжаючи літо.
У свято Яблучного Спаса збереглася чудова традиція ходити одне до одного в гості і приносити частування. Особливою популярністю користувалася різна випічка з яблуками і медом, пироги, компоти, варення.
Вважалося, що на Яблучний Спас обов'язково потрібно пригощати жебраків і хворих, проявляючи, таким чином, щедрість душі. Причому, роздавати можна не тільки зібрані яблука, а й інші дари нинішнього врожаю. Тоді наступного року врожай теж буде гарним і багатим.
За народними прикметами, Яблучний Спас вказував на те, якою буде погода в січні. Якщо день дощовий - то і взимку слід чекати на опади. А якщо погода на Яблучний Спас стоїть суха і ясна, то й осінь буде без дощів, а ось зима буде суворою.

Пропонуємо Вам переглянути розділ Преображення Господнього 2024, в якому знаходиться 9 поздоровлень на всі випадки життя.






Цікаві статті

  • Перший Спас — Медовий

    Перший Спас — Медовий

    У серпні є три свята, що звуться Спасами, і перший з них — Медовий Спас – відзначається 14 серпня. У цей день колись починали збирати мед. За переказами, князь Володимир саме в цей день прийняв хрещення, тому у стародавньому Києві 14 серпня освячували воду в Дніпрі і називали ... 6401

  • Чому Спас називають Яблучним?

    Чому Спас називають Яблучним?

    Свято Преображення обрано для благословення ... 1030

  • Яблучний (Яблуневий) Спас – 19 серпня

    Яблучний (Яблуневий) Спас – 19 серпня

    Традиційно до святкування Яблучного Спаса починають готуватися за 2 ... 2084

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в березні

Інформери на Ваш сайт