Feedback

Крашанки, писанки...

10.04.2017 1399

йця до Пасхи ми можемо не лише пофарбувати в цибулинні, а ще й розписати, розмалювати, орнаментами прикрасити... Це безмежне поле для реалізації натхненної української душі.
Отож, які види пасхальних яєць надбали українці?
Самі вже назви чого тільки варті? Крашанки, писанки, драпанки, крапанки. Ну хіба не чудово?
Крашанки
Розпочнемо з найпростішого. Крашанки — назва походить від слова красити, фарбувати. Зробити крашанки дуже просто. Для цього краще використати цибулиння. Його додають у кип'ячу воду, де потім 15-20 хвилин варять яйця. Колір буде дуже насичений і гарний. А щоб отримати інші кольори можна помістити на кілька хвилин вже зварені яйця в теплий розчинхарчових фарб. В сиву давнину наші предки фарбували яйця в дещо інший спосіб. Вони обмотували їх листям дуба, берези, кропиви, обв'язували нитками і варили.
Писанки
Значно складнішим, але не менш поширеним є цей вид пасхальних яєць. На щастя, сьогодні він відроджуються, з'являються майстри по розписуванню писанок. Писанкарство з впевненість можна назвати справжнім видом власне українського мистецтва.
В розписі можуть бути використані як геометричні фігури, так і елементи рослинного і тваринного світу. Кожен регіон України мав свої традиції розпису, що проявлялося у переважаючих орнаментах і кольорах. Так для Прикарпаттяхарактерні такі: жовтий, червоний, чорний, Чергівщини — червоний, чорний, білий, Полтавщини — жовтий, світло-зелений, білий.
Традиція вимагала того, щоб яйця фарбувалися і розписувалися в Чистий четвер. Починати треба було з першим дзвоном. Розпис робився на сирому курячому яйці. Спочатку його мочали в жовту фарбу, що називалася «яблунька». Кожен колір орнаменту захищався шаром воску. Потім яйця опускали в гарячу воду і підносили до вогню. Віск плавився — так народжувалася писанка. А щоб вона була блискучою, її змазували жиром.
Навчитися розписувати великодні яйця зовсім не складно. Дивись, як робить це справжній майстер декоративно-прикладного мистецтва, черпай оригінальні ідеї для натхнення та втілюй сміливі задуми в життя. Будь певен, у Тебе все вдасться!
Для цього виду варто підібрати яйця коричневих відтінків, вважається, що вони дещо міцніші. Звичайно ж, їх треба відварити і пофарбувати у якісь темні, насичені кольори. Після того, як яйця висохнуть, можна приступати вже безпосередньо до нанесення узору олівцем. Для виготовлення драпанки потрібен якийсь гострий предмет. Ідеально підійде ніж, шило, ножиці, товста голка. Ними потім і наноситься узор.
Зверни увагу! Краще узор чи малюнок виглядатиме на драпанці з коричневою основою чи основою будь-якого іншого темного кольору.
Крапанки
Такий вид, звичайно ж, передбачає крапання. Але що, чим, куди? Все дуже просто. Зварене яйце фарбують у будь який колір. Коли воно висохне, на нього наносять краплі воску. Після того, як застигне віск, яйце фарбують ще в якийсь колір. Потім можна або обережно відскоблити краплини воску, або ж опустити яйце в гарячу воду — і він сам розтане.

Пропонуємо Вам переглянути розділ Привітання з Великоднем(Пасхою) 2024, в якому знаходиться 232 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: pustunchik





Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в березні

Інформери на Ваш сайт