Feedback

7 квітня - Благовіщення

30.03.2017 1299

Благовіщення Пресвятої Богородиці – це одне з найбільших свят православної церкви, дата якого не змінюється. За старим стилем свято випадає на 25 березня. Але зараз Благовіщення відзначається православними 7 квітня щорічно, та 2017 рік – не виняток. Святкування не переноситься навіть якщо на цей день випадає Пасха. Якщо ж в Благовіщення – 7 квітня триває Великий піст, то його зазвичай послаблюють в цей день.
Якщо ви не знаєте чому Благовіщення вважається великим православним святом, то ми коротко викладемо біблійний сюжет. У цей день Марії, яка тоді була звичайною невинною дівчиною, архангел Гавриїл повідомив Благу звістку. Вона дізналася, що стане матір’ю Сина Божого. Такий вибір Всевишнього в Біблії пояснюється тим, що Марія виховувалася в родині благочестивих галилеян, які довгий час не могли мати дітей. А коли Господь ощасливив їх дитиною, то вони поклялися йому, що віддадуть свою дочку йому на служіння з самого народження.
З самого раннього віку (з 3 років), Марія виховувалася в храмі. Коли вона досягла повноліття, то повинна була покинути його стіни. Але дівчина відмовилася йти і виходити заміж. Вона сказала священнослужителям, що віддана Господу і збирається бути незайманою, присвятивши своє життя йому. Тому служителі храму вирішили, що заручини з праведним старцем Йосифом стануть виходом з ситуації, що склалася. І він буде оберігати і піклуватися про дівчину. Після цього дівчина переїхала в будинок Йосипа і присвячувала весь свій час молитвам, читанню священних писань і роботі.
В один із звичних днів Марії до неї і з’явився архангел, повідомивши Благу звістку: «Радуйся, благодатна! Господь з тобою; Ти благословенна між жінками». Дівчина не одразу зрозуміла, що значить таке звернення. Ангел пояснив, що їй випала честь зачати і виносити сина Божого. Марія дивувалася, адже вона несе незайману обітницю. Архангел Гавриїл сказав їй: «Святий Дух зійде на Тебе, і сила Всевишнього осінить Тебе». Вважається, що саме в цей момент відбулося зачаття Христа. І рознеслася по світу Блага звістка про це!
Що не можна робити на Благовіщення:
Є така приказка в цей день: «Птах гнізда не в’є, дівка косу не плете». Вона пов’язана з тим, що в Благовіщення не можна працювати – робота буде недолугою і пустою. Можливо ви чули легенду про зозулю? Вона пов’язана саме з Благовіщенням. Кажуть, що в цей день зозуля звила гніздо, не прислухавшись до веління не працювати. Тепер зозуля не вміє вити гнізда і їй доводиться підкидати свої яйця іншим птахам.
Як говорилося вище, в Благовіщення «… дівка косу НЕ плете». Вважається, що крім заборони на будь-яку роботу в цей день, ця приказка пов’язана і з волоссям. Його не можна розчісувати, стригти і робити зачіски. Раніше по красі волосся дівчат женихи судили про їхнє здоров’я, а якщо в цей день розчісуватися, то волосся ставало сухими і починало випадати. Таким чином, якщо дівчина в цей день виробляє з волоссям якісь процедури, то сама себе прирікає на нещасливе життя.
У той день, на який випадає Благовіщення ні в якому разі не можна займатися посівом і будь-якими роботами в саду і городі.
Кажуть, що в вечір Благовіщення не можна користуватися освітлювальними приладами в будинку. А також не варто запалювати свічки або скіпи. Ця прикмета пов’язана з тим, що в цей день Ангели спускаються з небес і відвідують кожен будинок. Вони спостерігають за життям людей і приносять все те, чого бракує. А якщо користуватися освітленням, то можна не помітити світло від Ангела, який при цьому ще й не підійде благословити на щасливе життя.Що можна і потрібно робити на Благовіщення:
Благовіщення це свято, в яке необхідно насолоджуватися природою, творіннями Божими. Також необхідно в цей день мріяти і міркувати про своє місце і призначення в світі.
На наступний день після Благовіщення обов’язково всім садівникам і городникам потрібно зайнятися посівними роботами. Існує думка, що це принесе небувалий урожай.

Пропонуємо Вам переглянути розділ Благовіщення Пресвятої Богородиці 2024, в якому знаходиться 44 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: stb





Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в квітні

Інформери на Ваш сайт