Feedback

Історія Дня студента

25.10.2016 945

Дата була заснована 17 листопада 1946 на Всесвітньому конгресі студентів у Празі в пам'ять про розправу над чеськими студентами-патріотами. 28 жовтня 1939 в окупованій Чехословаччині празькі студенти і викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення держави. Однак фашистські підрозділи розігнали збори. Під час бійки був застрелений студент медичного факультету Ян Оплетал. У день похорону студента (15 листопада) на вулиці вийшли сотні людей. Підсумком імпровізованій акції протесту став арешт десятків демонстрантів.
Вранці 17 листопада німецькі окупанти оточили гуртожитки і заарештували понад тисячу студентів. Всі вони були переправлені до концентраційного табору в Заксенхаузен. Дев'ять осіб есесівці стратили у тюремних стінах у празькому районі Рузіне.
Зазначимо, що в Україні день студента подекуди відзначають двічі - 17 листопада та 25 січня. Друга дата пішла з Росії - спочатку 25 січня святкували день народження Московського університету, потім дата стала неофіційним днем студентів, а з 2005 року отримала офіційний статус як День російського студентства.

Пропонуємо Вам переглянути розділ Міжнародний день студента 2023, в якому знаходиться 97 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: old.dyvensvit.org





Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в квітні

Інформери на Ваш сайт