Feedback

Середньовічні студенти: бідність, свобода, поезія

29.09.2016 859

Різні міста славилися різними науками: десь були гарні вчителі музики, десь — математики, ще десь — медицини. Тож допитливі учні кочували з одної школи в іншу, аби вдосконалити свою освіту. А вже в ХІІ-ХІІІ століттях у Європі зароджуються перші університети: Паризький, Болонський, Оксфордський, Кембриджський, Тулузький. І коли раніше вищу освіту здобували люди, які хотіли мати духовне звання, то тепер навчатися масово захотіли й миряни. Студентів стало так багато, що далеко не всі випускники могли знайти собі церковний прихід, місце в канцелярії або вчительство. Тож їм доводилося подорожувати і жити за рахунок подаянь абатів, єпископів та світських сеньорів, віддячуючи за це латинськими славослів'ями. А вже в ХІІ-ХІІІ століттях у Європі зароджуються перші університети: Паризький, Болонський, Оксфордський, Кембриджський, Тулузький. І коли раніше вищу освіту здобували люди, які хотіли мати духовне звання, то тепер навчатися масово захотіли й миряни. Студентів стало так багато, що далеко не всі випускники могли знайти собі церковний прихід, місце в канцелярії або вчительство. Тож їм доводилося подорожувати і жити за рахунок подаянь абатів, єпископів та світських сеньорів, віддячуючи за це латинськими славослів'ями. Утім, якщо ваганти й скаржилися на свою нелегку долю, то робили це у веселих віршах та піснях. Мандруючи дружними ватагами, вони створювали особливу поезію, насичену метафорами, іронією чи сарказмом. Ти точно знаєш пісню, яка розпочинається з таких рядків:
«Во французской стороне,
На чужой планете,
Предстоит учиться мне
В университете».
Так от, її створили ваганти, а ми знаємо її вже у сучасному перекладі на російську мову.
Бідні, голодні, спраглі знань і пригод, охочі до буйних гулянь та веселощів, іронічні, творчі та вільні — ось такими були середньовічні ваганти. А Тобі хотілося б відчути їхню особливу свободу?

Пропонуємо Вам переглянути розділ Міжнародний день студента 2023, в якому знаходиться 97 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: pustunchik





Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в квітні

Інформери на Ваш сайт