Feedback

Як у світі почали святкувати День матері

29.09.2016 910

Традиції вшанування матерів сягають глибокої давнини. Проте звернімося до кількох найближчих до нас століть. Так, у Великій Британії з XVII по XIX століття відзначали так звану «Материнську неділю», яка припадала на четверту неділю Великого посту.У США першою людиною, яка закликала святкувати День матері, стала жінка на ім'я Джулія Ворд Гоув. Вона була відомою американською пацифісткою (тобто людиною, яка заперечує будь-яку війну). У 1872 році жінка висловила думку, що День матері повинен стати днем єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Але, на жаль, Джулію Ворд Гоув не підтримали ні у США, ні в інших країнах. Однак через кілька десятків років знайшлася інша жінка, яка таки домоглася того, аби День матері став у Штатах національним святом. Анна Джарвіс із Філадельфії писала листи до різних установ із пропозицією присвятити один день у році вшануванню матерів. І аж через 7 років її зусилля завершилися успіхом — у 1914 році президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом американських матерів. Невдовзі День матері почали масштабно святкувати ще 23 країни, серед яких — Індія, ОАЕ, Австралія. Ще понад 30 країн обрали для вшанування матерів інші дати.

Що ж до українців, то першими почали святкувати День матері представники нашої діаспори у Канаді — це відбулося у 1928 році. А вже наступного року це свято відзначали і на Західній Україні. Травень, на який припадає День матері, вважається місяцем Пречистої Діви Марії. Українці здавна шанували Богородицю і прохали її про заступництво — Ти, напевно, знаєш, що Матір Божа є покровителькою козацтва. Як Матір Божа захищає усіх людей, так кожна хороша мама любить і захищає своїх дітей. Тож саме час їй за це подякувати!

Пропонуємо Вам переглянути розділ Привітання до дня матері 2023, в якому знаходиться 27 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: pustunchik





Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в березні

Інформери на Ваш сайт