Feedback

Прийшов Яблучний Спас – бери рукавиці про запас

18.08.2016 811

19 серпня традиційно асоціюється в Україні з Яблучним Спасом. У східнослов'янському народному календарі це свято збору врожаю і день преображення природи, її наближення до осені-зими. У цей день відзначається велике християнське свято – Преображення Господнє, Яблучний Спас виступає його народним найменуванням. Є й інші назви: Великий Спас, Другий Спас (перший – це Медовий Спас), Свято перших плодів, та ін.
До 19 серпня сади вже наповнюються новими дозрілими яблуками. У цей день яблука, а також виноград та інші фрукти, квіти, мак, мед, горох освячують у церкві. На Яблучний Спас прийнято запікати яблука, робити з їх допомогою млинці, пироги та інші страви, рецептів яких існує дуже багато. З давніх часів існувала добра традиція спочатку пригощати яблуками жебраків, хворих, сиріт («На Другий Спас і жебрак яблучко з'їсть»), а вже потім їсти самим.

Пропонуємо Вам переглянути розділ Преображення Господнього 2024, в якому знаходиться 9 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: igotoworld





Цікаві статті

  • Перший Спас — Медовий

    Перший Спас — Медовий

    У серпні є три свята, що звуться Спасами, і перший з них — Медовий Спас – відзначається 14 серпня. У цей день колись починали збирати мед. За переказами, князь Володимир саме в цей день прийняв хрещення, тому у стародавньому Києві 14 серпня освячували воду в Дніпрі і називали ... 6401

  • Чому Спас називають Яблучним?

    Чому Спас називають Яблучним?

    Свято Преображення обрано для благословення ... 1030

  • Яблучний (Яблуневий) Спас – 19 серпня

    Яблучний (Яблуневий) Спас – 19 серпня

    Традиційно до святкування Яблучного Спаса починають готуватися за 2 ... 2084

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в березні

Інформери на Ваш сайт