12 страв на Святий вечір

Святий вечір — одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва.
За народною традицією на столі під скатертиною має лежати сіно, адже маленький Ісусик народився на ньому. На кутках столу в багатьох українських сім’ях ставлять часник. В центрі стола засвічують освячену свічку, яка запалюється коли родина починає вечеряти. У кут ставлять солом’яний снопик з найкращої пшениці – дідух.
Найголовнішою стравою на столі завжди є Кутя, яку готують із пшениці, маку, родзинок, грецьких горіхів та меду. Подається Кутя у глиняній макітрі з великою дерев’яною ложкою і ставиться виключно по середині столу. Традиційно Кутю на стіл має ставити тільки господиня дому. А взагалі, прийнято, щоб на свят-вечір на столі було аж 12 страв, проте всі вони мають бути пісними.
Другою стравою після Куті є запашний домашній хліб.
Звичайно, який український стіл без вареників. Вареники на Святий вечір можуть бути з капустою, з картоплею, з грибами, з чорницями, з вишнями і т.д.
Часто господині подають голубці з начинкою з тертої картоплі, або гречки чи рису, политі підливкою з грибами.
Також на столі є завжди риба. Це може бути оселедець, риба копчена, риба смажена у клярі, або запечена з овочами.
Традиційними є на святковому столі мариновані огірочки, помідори… грибочки. Також господині варять український борщик, він може бути з грибами. І само собою до борщу мають бути пампушки з часником.
З напоїв на столі обов’язковим має бути узвар – компот із сушених фруктів. На десерт господині смажать пончики, які можуть бути з різноманітними начинками – з маком, з вишнями, з варенням і т. д.
Кожна господиня має певні страви, які вона вже традиційно готує кожного року.
Вечеряти родина сідає лише тоді, коли на небі з’явиться перша зірка, це є символом того, що Ісус Христос народився. Після свят-вечора вночі, або вранці вся родина іде до церкви.
Отож, смачної Вам Святої вечері! Веселих Різдвяних свят!


© 2024 Привітання та тости на всі свята українською мовою
© 2024 www.v24.com.ua