Чистий четвер

Четвер перед Великоднем - це, мабуть, складний день для всіх господинь. Саме в четвер необхідно начисто прибрати будинок. Такий звичай має свій глибокий сенс , він символізує те, що як жінка очищає житло від бруду, так і Бог очистив, людські серця від гріха.

Прибирання повинно проводитися не тільки в житлових приміщення. Чистили худобу, найчастіше цим займався чоловік .

Цього ж дня необхідно було випрати всю білизну. Після того, як завершувалося прибирання жінка омивала себе, одягала на голову чисту косинку і читала спеціальні молитви. Після скоєння такого обряду, вона приймалася за тісто. Великоднє тісто завжди готувалося за особливим рецептом, воно було найдорожчим . Щонайменше, в пасхальне тісто вбивалися десять яєць, втручався літр сметани, пів кілограма домашнього вершкового масла.

Поки підходила здоба, господиня починала фарбувати яйця. Раніше люди використовували тільки справжні барвники - це цибулиння, листя рослин і соки ягід.

Всі приготовані продукти накривалися чистою серветкою і ховалися в холодне місце , тобто їх можна було лише в неділю. На завершення дня, все сім'я збиралася на читання спеціальної пасхальної молитви.


© 2024 Привітання та тости на всі свята українською мовою
© 2024 www.v24.com.ua