Історія та традиції свята Трійці

Вперше Трійцю вирішили святкувати апостоли, які є учнями Сина Божого. Цим святковим днем вони хотіли увіковічити велику подію, коли на них зійшов Святий Дух. На той момент вони вже 50 днів молилися в Сіонській світлиці. Відтак на цьому місці виник перший християнський храм.
Апостоли після сходження Святого Духа знайшли здатність говорити на різних мовах світу, щоб нести слово Боже в різні країни. Що цікаво, учні навчилися зцілювати і передбачати майбутнє. Апостоли ж виконали своє призначення і вирушили по світу розповідати про життя Господнє і його болісну смерть за гріхи всього людства.
Вперше офіційно Трійцю вирішили святкувати в 381 році, коли в Константинополі був скликаний II Вселенський собор, де затвердили догмат про рівність всіх Божих осіб. Стародавні слов'яни звернули увагу на Трійцю лише через 300 років після хрещення Русі, в кінці XIII – початку XIV століть.

Традиції свята

Повсякчас українці на Трійцю прикрашають свої оселі гілками дерев і запашними травами, адже зелень і квіти символізують відродження всього живого на землі. З цим днем пов'язано багато народних звичаїв і обрядів.
День Святої Трійці вважається дуже веселим і радісним святом. Дні перед Трійцею називаються Клечальним або Русальним тижнем, а перші три дні після – Зеленими святами. Святкування Трійці супроводжується різними обрядами і прикметами, багато з яких збереглися ще з дохристиянських часів.

Перед святом треба ретельно прибрати своє житло і завершити всі справи. Прикрасити будинок гілками берези, дуба, клена чи липи (однак не варто використовувати гілки осики або верби), а також ароматними травами – лепехою, м'ятою, мелісою, чебрецем, волошками. На Трійцю забороняється будь-яка праця.
Рекомендується відвідати в день Трійці святкову церковну службу, принісши із собою зелений букет з трав і квітів. Також покличте до себе в гості близьких та друзів і приготуйте святковий стіл. Не можна в цей день сумувати, ображатися на когось і думати про погане.

Свято Трійці припадає на той час, коли розпускаються дерева і розквітають квіти. У давнину цей період слов'яни особливо шанували, називаючи його торжеством весни перед початком літа. Цей час краще проводити на природі, брати участь у народних гуляннях та розвагах. Не варто забувати про прикмети та повір'я на троїцькі свята.

Вважається, що в четвер перед Трійцею русалки виходили з води. Купатися в цей період не бажано, можна потрапити в сітку русалок. Гарною прикметою було парубку посвататися на Трійцю, тоді життя у подружжя буде щасливе і довге. При освяченні в церкві букетів, на них треба пролити кілька сльозинок. Вважається, що трави допомагають при недугах і служать оберегом для дому.

Трійця завжди вважалася дівочим святом. У цей день ворожили на судженого
, дівчата потайки ходили в ліс і кидали сплетені вінки русалкам, щоб вони послали їм багатих наречених. Ворожіння супроводжувалися піснями та хороводами.


© 2024 Привітання та тости на всі свята українською мовою
© 2024 www.v24.com.ua