Великодні яйця

Фарбувати яйця на Великдень люди почали дуже давно. Є багато версій куди і чому цей звичай прийшов до нас, проте до цих пір не ясно, яка з них правдоподібна.

В давнину яйця фарбували тільки природним способом. Для цього використовували натуральні барвники. Був такий звичай, зробити дуже густий відвар моркви або буряка і довго варити в ньому яйце. Після такої операції, шкаралупа забарвлювалася або в яскраво -жовтий, або в яскраво червоний - колір.

Якщо зібрати листя береза ​​і протримати їх у холодній воді, то вони дадуть колір. У цьому настої можна фарбувати яйця. Колір виходить дуже ніжним, а шкаралупа приємно пахне зеленню. Господині знали, для того, щоб яйце було яскравіше і блищало, після фарбування, його треба змастити олією .

В давнину фарбували дуже багато яєць. Було прийнято їх дарувати знайомим, сусідам, родичам і друзям. Був звичай, згідно з яким селяни були зобов'язані подарувати правителю фарбоване яєчко, найчастіше воно було червоним.

Були дуже популярні ігри з яйцями. По-перше їх катали. Влаштовувався каток, тобто робилася височина, з якою яйце катали . Перемагав той, у кого воно відкотитися найдалі .

Так само яйця вдаряли один про одного. Треба було так вдарити яйце опонента , щоб воно розбилося, а твоє залишилося неушкодженим. Насправді це було справжнє майстерність.

Яйця додавали до більшості страв великодньої ї, наприклад в окрошку, або пироги .


© 2024 Привітання та тости на всі свята українською мовою
© 2024 www.v24.com.ua