Великодні правила

Великдень - це найголовніше християнське свято. Він не має точної дати святкування, проте завжди відзначається навесні в період з квітня по травень. У цей день всі християни святкують воскресіння свого рятівника Божого Сина.

Так як свято релігійне, то є ряд обмежень. По-перше, в їжі, протягом декількох тижнів триває суворий піст. В цей же час заборонено вінчання і власне саме весілля.

Велика частина святкування проходить у храмі , де протягом всієї ночі йде служба. На неї прийнято приносити випічку і фарбовані яйця, священик повинен окропити приношення святою водою. Частина їжі залишається в храмі, а частина нестися додому. Пасхальна випічка повинна бути повністю з'їдена, не можна , щоб зіпсувався хоча б шматочок.

Закінчується нічна служба в 4:00 ранку, а вже у вісім в храмі знову збираються парафіяни - попереду денне святкове богослужіння .

Перед початком пасхального застілля необхідно прочитати спеціальну молитву, читати її повинен глава сімейства, або доросла людина в сім'ї. Починається застілля, як і під час Різдва з куті - спеціальної каші, яка готуватися із зерна і фруктів. Потім необхідно покуштувати фарбоване яйце.


© 2024 Привітання та тости на всі свята українською мовою
© 2024 www.v24.com.ua