Великодні традиції, звичаї та обряди

Великдень - відзначає весь християнський світ, незалежно від приналежності до тієї чи іншої конфесії. Звичайно, у кожного віросповідання є свої великодні традиції, звичаї та частування.

На Русі Великдень завжди відзначали широко й щедро, на столи ставили 48 страв, основними з яких були фарбовані яйця, паски і сирні паски. Багаті фарбували до тисячі яєць, щоб вистачило не тільки на всіх домочадців, а й на всіх працівників. Найбільша і найкрасивіша паска залишалася вдома, а ті, що трохи менше, розходилися по сусідах і родичам. Фарбовані яйця і паску жертвували в лікарні, богадільні і монастирі, обов'язково пригощали слуг. У цей день класові і соціальні відмінності відступали, стиралися рамки між станами .

Сьогодні, як і кілька століть тому, до великодня починають готуватися завчасно У Чистий четвер обов'язково начисто прибирають квартири і будинки , позбавляються від мотлоху і миються самі. Маленьких дітей стригти в перший раз рекомендується саме в цей день. З Чистого четверга і до самої Пасхи прибиранням вже займатися не можна . Увечері цього ж дня вся сім'я фарбує яйця і пече паски , а також готує сирну паску . Всі справи повинні бути зроблені до опівночі, тому допомагають всі - і чоловіки, і діти. У суботу всі пасхальні частування відносять до церкви, де під час служби вони будуть освячені. А в неділю радісні люди в святковому одязі сядуть за накриті столи і будуть вітати один одного зі світлим Христовим воскресінням .

Великодній стіл можна прикрасити святковою весняною галявинкою. Вона символізує прихід весни і приносить процвітання в сім'ю. Для цього потрібно взяти широку миску, насипати на її дно пару сантиметрів землі і кинути в неї зерна вівса , пшениці або газонної трави. Залити водою потрібно так , щоб утворилася кашка , і поставити блюдо на підвіконня, під сонячні промені. До Великодня насіння проросте, і в мисці виявиться ніжна зелена галявина. На неї можна укласти яйця, прикрасити її квітами і стрічками , посадити іграшкових курчат і каченят .


© 2024 Привітання та тости на всі свята українською мовою
© 2024 www.v24.com.ua