Страсний тиждень

Страсний тиждень - це останній тиждень Великого Посту перед Великоднем. Цей тиждень присвячується спогаду про останні дні земного життя Христа, його страждань на хресті, смерть і поховання.

У ці дні не відбуваються пам'яті святих або поминання покійних, так як кожен день цього тижня вважається святим і великим. У всіх церквах проходять щоденні особливі служби .

Дні Страсного тижня завжди були в глибокому пошані у християн. Цей тиждень наказується провести в найсуворішому утриманні, в молитвах, в чесноті і милосерді. У всіх службах відтворюється історія страждань Спасителя, пригадуються його повчання і настанови.

Великий понеділок присвячений старозавітним патріарху Йосипу Прекрасному , якого брати із заздрості продали в Єгипет .

У Великий вівторок церква згадує викриття Господом книжників і фарисеїв. Під час служби переказують притчі, які Христос розповідав у цей день в храмі Єрусалимському .

У Велику середу згадується дружина - грішниця, яка омила своїми сльозами і помазала дорогоцінним миром ноги Спасителя під час таємної вечері. Цього ж дня Юда зважився продати Христа юдейським старійшинам за 30 срібників .

У Велику середу обов'язково читається молитва преподобного Єфрема Сирина.

У Великий четвер згадують обмивання господом ніг своїм учням на знак глибокого смирення і любові до них.

Страсна п'ятниця присвячена осуду Христа на смерть, його хрещеним стражданням і смерті .

Велика п'ятниця й субота є самими строгими днями посту . Якщо в п'ятницю ще можна їсти хліб, то в суботу у віруючого в роті не повинно бути ні крихти хліба і ні краплі води. Цим самим віруючі стають причетними до страждань Ісуса на хресті і його смерті і подальшого воскресінню .

Ну а після, настає найбільше в християнстві свято - Пасха, яку відзначають з широким розмахом протягом цілого тижня .


© 2024 Привітання та тости на всі свята українською мовою
© 2024 www.v24.com.ua