Як славити різдво

Різдво Христове — одне з найбільш шанованих свят у християнстві. Причому, у католиків воно випадає на 25 грудня, а у православних — на 7 січня. Різниця в 13 днів утворилася в результаті того, що з приходом радянської влади, в Росії був введений григоріанський календар (т.зв. новий стиль літочислення), а вся католицька єпархія, греко-католики і протестанти продовжують дотримуватися юліанського календаря (старого стилю).
Як відомо з історії, перші християни це свято не відзначали, його появою ми зобов’язані християнам Єгипту, а вже до 4 століття н.е. цей звичай поширився повсюдно. Російська традиція святкування Різдва сформувалася в результаті накладення принесених греками християнських принципів на корінні язичницькі свята на честь бога Сонця (Коляди), дата вшанування якого припадала саме на 25 грудня. Звідси і з’явилися славно відомі колядки, що збереглися й донині. Святки припадали на період 25 грудня — 6 січня, і супроводжувалися традиційними святочними ворожіннями (тому згідно з повір’ями, під час зимового сонцестояння відкриваються врата між видимим і невидимим світами).
Різдво на Русі називалося ще «зимової Великоднем», і покликане було оспівувати відродження та оновлення Душі. Всеношна служба починалася з урочистої Божественної Літургії, возвещающей про народження Спасителя, і віддати славу Творця, як ангелами на небесах, так і людьми на землі.
У кожному будинку була вбрана різдвяна ялинка, як символ «вічної» життя, і накритий святковий стіл, на честь закінчення шеститижневого Великого посту.
У ніч перед Різдвом починалися народні гуляння. Вулицями ходили ряджені, співали святочні пісні, прославляли Христа.
Дітлахи, збиваючись в невеликі зграйки, ходили по хатах і співали різдвяні колядки, читали вірші і молитви. Господарі щедро обдаровували їх калачами і пряниками, а дорослих запрошували до столу.
Батьки розповідали дітям історії про народження немовляти Ісуса, обсипали їх зерном, як символом достатку.
На ранок люди вітали один одного з Різдвом, і влаштовували народні забави: катання на трійках, на санях, ігри в «льодком», сніжки, «рибку», «струмочок» та ін Також любили кулачні бої і цькування биків і ведмедів.
Скоморохи давали театралізовані вистави, на різдвяні тематики, в яких добро неодмінно перемагає зло, в узагальненому образі гоголівського чорта. Все це дійшло і до наших днів, трохи змінивши форму, на догоду сучасним звичаям.
Таким чином, колоритна російська душа змогла незбагненним чином об’єднати в собі глибокі язичеські корені поряд з канонізованими церковними обрядами.
За матеріалами: Як просто?


© 2024 Привітання та тости на всі свята українською мовою
© 2024 www.v24.com.ua