Зустрічаємо Новий рік з малюком

Напередодні настання Нового року рушайте всією родиною в подорож по центральній частині міста або на Площу. Помилуйтеся красиво вбраними ялинками, деревами, вітринами магазинів. Купіть ялинкові іграшки та інші радісні дрібниці, без яких неможливе новорічне свято. Така прогулянка допоможе вам і дитині зарядитися святковою енергетикою настання Нового року.

Розкажіть дитині, що за свято настає, які персонажі в ньому задіяні. Розкажіть малюкові, що кожен рік взимку приходить зелена красуня із засніженого лісу. Її прикрашають, а потім біля неї грають, водять хороводи, співають пісеньки, розповідають вірші та на ранок знаходять подарунки від Діда Мороза. Обов'язково нарядіть ялиночку - головний святковий атрибут. Добре продумайте, яку ялинку краще вибрати - штучну чи живу. Більшості людей дуже подобається запах хвої. На жаль, у маленької дитини може виникнути алергічна реакція на аромат ялинки. Раптом, з появою ялинки, дитина починає кашляти або чхати - заберіть її спочатку в сусідню кімнату, але якщо не допоможе такий варіант, доведеться розібрати ялинку і винести на вулицю.

З дитиною двох років можна виготовити своїми руками новорічні поробки та ялинкові прикраси. Малюк із задоволенням допоможе вам зробити частину прикрас. Можна обгорнути горіхи в різнокольорову фольгу і повісити цукерки. Прикрасьте обов'язково разом з дитиною ялинку і кімнату: дощиком, ліхтариками з кольорового паперу, гірляндами і ажурними саморобними сніжинками. Биткі прикраси краще поки не діставати щоб уникнути випадкових неприємних пригод.

Не даруйте подарунки напередодні ввечері 31-го, а влаштуйте дитині ранковий сюрприз - кожен подарунок красиво упакуйте в блискучий папір і покладіть під ялинку.

Щоб уникнути травм і проблем від неправильного спілкування з лісовою красунею, подбайте про це заздалегідь:

• якщо дитині 1,5-3 роки, постарайтеся в дохідливій формі розповісти їй про правила безпеки;

• якщо дитина ще тільки повзає, а ялинка невеликих розмірів, поставте її вище;

• в будь-якому випадку, незалежно від віку дитини, дуже добре закріпіть ялинку;

• скляні кулі повісьте вище, а нижні гілки прикрасьте безпечними саморобними іграшками;

• заховайте подалі дроти гірлянд;

• не запалюйте біля ялинки свічки і бенгальські вогні;

• ні на секунду не залишайте дитину одну в кімнаті, де знаходиться ялинка.

Як відзначити Новий рік

Якщо ви ще не визначилися, де зручніше відзначати з дитиною це світле свято, можливо, кращий варіант – відзначити в домашній обстановці. З маленькою дитиною не завжди буває просто знаходитися в гостях. Нове місце і незнайомі люди можуть схвилювати малюка. Якщо вам так хочеться галасливої компанії, запросіть гостей до себе. Подумайте, кого б ви хотіли бачити у себе вдома? Краще, нехай запрошені будуть тільки близькі родичі, друзі та їхні діти. Занадто галаслива компанія може налякати малюка. Якщо дитині вже близько двох років - перед вами повноцінний учасник торжества. Обов'язково подбайте, щоб у маленьких гостей був свій куточок для ігор і святковий стіл. Столи для дорослих і дітей повинні бути розділені, щоб у діток не виникало спокуси з'їсти щось заборонене. Бажано попередньо переговорити з батьками, які продукти їхні діти полюбляють, і чого слід уникати. Якщо дітям близько року, то дорослу їжу їм їсти не бажано. Попередьте гостей, щоб вони не балували дітей ковбасними виробами, консервацією, копченою рибою, салатами з майонезом і т.д.

Добре продумайте сценарій святкового вечора. Напередодні повідомте запрошеним, щоб на них бажано були карнавальні костюми, прикрашені ковпаки і капелюхи, маски, вушка, носи, оригінальний грим і все, що може стати в нагоді для організації свята. Але врахуйте, якщо дитина боїться чужих людей, то, швидше за все, перед нею зарано влаштовувати маскарад. Якщо ви все-таки вирішили зробити сюрприз і запросити акторів або знайомих на ролі казкових героїв, підготуйте малюка заздалегідь. Дитина краще зрозуміє, хто такі Дід Мороз і Снігуронька, якщо побачить, як вони виглядають. Покажіть йому ілюстрації з цими персонажами і розкажіть віршик.

Заздалегідь обговоріть з акторами, щоб вони поводилися дуже обережно - неголосно говорили і не намагалися активно знайомитися з малюком. Спочатку нехай зайде Снігуронька, і тільки потім, коли їй вдасться знайти спільну мову з дитиною, вона може познайомити її з Дідом Морозом. Нехай він відразу вручить дитині цікавий подарунок, таким чином, малюк перемкне на деякий час свою увагу і відвернеться від незнайомого гостя.

На дитину не варто надягати громіздкий одяг з блискітками та прикрасами. Червоний ковпачок або маска звірятка буде оптимальним варіантом. Якщо ви все ж таки зважилися на нарядний костюм, оцініть, наскільки зручно в ньому буде малюкові. Зробіть гарні фотографії і переодягніть його в більш зручний одяг. Якщо дитині більше двох років, вона вже може вивчити якийсь легкий віршик, щоб розповісти його гостям, а за це ви її обов'язково винагородите смачним частуванням або подарунком. Влаштуйте для дорослих і дітей розваги з призами. Їх існує безліч на будь-який смак.
Приклад розваг з призами:

1. Нехай хтось прочитає на пам'ять новорічний вірш і роздасть перераховані в віршику частування.

У цьому вірші можна в риму перераховувати імена дітей, які будуть присутні на святі.

2. Згадайте загадки, а дорослі нехай підіграють і підказують дітям.

3. Заспівайте пісеньку «В лесу родилась елочка» і поводіть хоровод.

4. Покажіть ляльковий спектакль про Новий рік.

5. Влаштуйте конкурс: хто з батьків чи дорослих дітей знайде з зав'язаними очима більше іграшок.

6. Натягніть довгу мотузку на рівні зросту учасника. Повісьте на неї подарунки та фрукти на ниточках, а потім по черзі з зав'язаними очима дітки, або їхні батьки, будуть зривати собі подарунки.

7. Нехай діти знайдуть у кімнаті для себе подарунки, а батьки їм будуть підказками допомагати. Для цього необхідно відвернутися або вийти на короткий час з кімнати.

8. У перервах між розвагами, поки батьки святкують, включіть дітям новорічні мультфільми (наприклад «Дід Мороз і сірий вовк», «Дванадцять місяців», «Сніговик-поштовик» та ін.)

Для всіх переможців і учасників конкурсу заздалегідь приготуйте заохочувальні призи. Якщо дитина ще маленька і не може брати участь у конкурсах, вона цілком може впоратися з нагородженням переможців. Один, або разом з вами, малюк може вручати гостям подарунки.

Постарайтеся всі цікаві моменти записати на відеокамеру.

Однак у новорічну ніч пам'ятайте про режим малюка. Дозвольте дітям зустріти з вами Новий рік, а через годину відправте їх спати, пообіцявши розповісти вранці чудову казку. Якщо ви хочете, щоб малюк запам'ятав цю ніч, не забудьте про його інтереси і бажання.

Після другого січня вирушайте з дитиною кудись у розважальний центр, цирк, ляльковий театр або на святкову ялинку. Оберіть вистави, які можуть сподобатися малюкові. Поцікавтеся у знаючих людей про новорічній програми, почитайте відгуки в Інтернеті.

В кінці хотілося б додати: щоб не затьмарити Новий рік прикрими неприємностями, завжди пам'ятайте про техніку безпеки. Постарайтеся біля дитини не використовувати феєрверки, петарди, хлопавки та бенгальські вогні - їх краще спостерігати дітям з дальньої відстані. Всі чудово знають, що без алкоголю не обходиться жоден святковий захід, але постарайтеся спиртне вживати в міру і не довіряйте напідпитку дорослим носити дітей. Будьте дуже обережні і уважні, тоді свято повністю вдасться.
За матеріалами: Мама тато


© 2024 Привітання та тости на всі свята українською мовою
© 2024 www.v24.com.ua