Легенди про Святого Миколая Чудотворця

Всі ми любимо, і щороку з нетерпінням чекаємо свята Святого Миколая. Але далеко не всі знають, чому ж так прославився Святий Миколай і чому його зарахували до ряду святих і нарекли Чудотворцем. Тому хочу поділитися з вами простими оповідками про великого Святого Миколая, які будуть цікаві як дорослим, так і дітям.
Миколай та три мішечки золота
Якось давним-давно жив Миколай. Був він родом з досить забезпеченої сім'ї, але при цьому не цурався бідних і допомагав, чим міг. Так ось одного разу дізнався він про одного нещасного селянина, який збанкрутував в одну мить. У того бідолахи було троє дочок на виданні. У ті далекі часи без приданого було просто неможливо вийти заміж, тому дочкам довелося би йти важко працювати або піти в блуд, щоб хоча б прогодуватись. Зглянувся Микола над бідними дівчатами, і пробравшись тихо до їхнього будинку посеред ночі вкинув у віконце три мішечки із золотом для кожної з дочок. Ось так Миколай, тоді ще молодий священик, врятував трьох дівчат від важкої долі.
Миколай – покровитель моряків і селян
А чи знаєте ви, що Святого Миколая законно вважають покровителем усіх моряків. В описі його життя не раз згадуються історії про те, як він зміг заспокоїти розбурхане море і допомогти повернутися морякам додому. Саме тому голландці присвятили йому свою столицю – Амстердам .
Тварин Святий теж дуже любить, тому здавна вважають Миколая Чудотворця покровителем худоби і полів. Дуже часто в старі часи люди вірили, що в ніч на 19 грудня Святий Миколай йде по полях, а за ним ангели летять та освячують землю на хороший урожай.
Миколай та його маленький друг
Мало хто помічав, але дуже часто на картинках Святого Миколая зображують не самого, а з чотириногим другом – осликом. Цей ослик не простий, у нього сріблясто-сіра шерсть, але все ж земної породи. Він завжди супроводжує Миколая Чудотворця і допомагає йому розносити подарунки дітям. Подейкують, що цей ослик пра-пра-пра... онук того самого знаменитого осла, що ввіз в Єрусалим самого важливого гостя 2 000 років тому – Ісуса Христа.
Легенда про Святого Миколая і Касьяна
Йшли якось разом Святий Миколай і Касьян по лісу прогулювалися. Тут назустріч їм чоловік їхав на возі, і як тільки ближче під'їхав, візок та і перекинулася прямо в болото. Стоїть мужик, не знає що робити. То з одного боку підійде, то з іншого, а все ніяк не підніме її з болота. Подумав трохи, і каже, звертаючись до святих: «О, вельмишановні святі, не могли б ви мені допомогти дістати мій візок з болота?». На що Касьян не довго думаючи відповідає: «Прошу вибачення, але я не можу. Мені зараз перед Богом поставати, я ж можу прийти до нього в брудній рясі», а Святий Миколай мовчки закотив рукави і допоміг мужичку. І тут, як спеціально, викликає Господь Бог до себе Касьяна і Миколая. Бачачи неохайний вигляд Чудотворця, запитує його:
- Ти чому з'явився до мене в брудному вигляді?
- Я допомагав мужику віз з болота дістати.
- Касьян, ти ж з ним був, так чому ж ти чистий ?
- Ну я ж не міг постати перед тобою в настільки неохайному вигляд ... - відповідає Касьян.
- Раз така справа, тоді нехай люди шанують Миколая двічі на рік: взимку і влітку, а тебе Касьян, раз на чотири роки, і то боячись.
Миколай захисник всіх звірів
Одного разу, з далекого шляху їхав селянин до себе додому. Дорога була далека, і не встиг той дотемна до будинку свого дістатися, ось і довелося йому в лісі зупинитися ночувати. Робити було нічого, разпряг волів, наклав їм сіна, а сам сів біля багаття. Раптом бачить, зібралося на пагорбі звірів видимо-невидимо. Злякався мужичок, дивиться, там і вовки, і лисиці, і ведмеді, а ті сидять усі разом і не ворушаться. Як страх вщух, вирішив подивитися він, що там і до чого. Коли підійшов ближче, бачить – сидять звірі всі в колі, а по центру сам Миколай Чудотворець казки їм розповідає та вказівки роздає. Ось скільки помічників у Святого Миколая.
Миколай та його чарівна книга
Кажуть, вдома у Святого Миколая є чарівна книга. У цій книзі все записано і про всіх. Там є всі хороші і погані справи, які за рік зробила людина. Тому й кажуть, що якщо ти себе цього року погано вів, то подарунка від великого чарівника тобі не бачити. Але Святий Миколай добрий чарівник і готовий пробачити всі погані вчинки, варто тільки щиро попросити вибачення у всіх, кого образив і у самого Святого. Якщо почуття провини буде щирим, тоді можеш просити у Чудотворця чого завгодно – він все виконає. Головне не бути жадібним і не просити занадто багато, інакше покарає тебе Святий Миколай в наступному році.
За матеріалами: Мама тато


© 2024 Привітання та тости на всі свята українською мовою
© 2024 www.v24.com.ua