Зустріч Нового Року в різних країнах світу?

Новий рік – справжнє інтернаціональне свято, але в різних країнах його святкують по-різному.
Італія. В Італії вважається, що Новий рік треба починати, звільнившись від всього старого. Тому в новорічну ніч прийнято викидати з вікон старі речі. Італійцям цей звичай дуже подобається, і вони виконують його з всією пристрастю, яка їм властива. Згідно з прикметами, місце, що звільнилося, неодмінно займуть нові речі.
На новорічному столі у італійців обов’язково присутні горіхи, сочевиця і виноград – символи довголіття, здоров’я і благополуччя.

Швеція. У Швеції перед Новим роком діти вибирають королеву світла Лючию. Її наряджають в біле плаття, на голову вдягають корону із засвіченими свічками. Лючия приносить дарунки дітям і ласощі домашнім тваринам: котику – сметанку, собаці – цукрову кісточку, осликові – моркву. У святкову ніч в будинках не гасне світло, вулиці яскраво освітлені.

Англія. У Англії прийнято на Новий рік розігрувати вистави для дітей на сюжети старовинних англійських казок. Всю новорічну ніч вуличні торговці продають іграшки, свиски, маски, повітряні кулі. Саме у Англії виник звичай обмінюватися до Нового року вітальними листівками.Перед сном діти ставлять на стіл тарілку для дарунків, які їм принесе Санта Клаус, а в черевики кладуть сіно – пригощання для ослика.

На Британських островах має велике поширення звичай “впускання Нового року” – символічний рубіж переходу від минулого життя до нового. Коли годинник б’є 12, відкривають задні двері будинку, аби випустити Старий рік, а з останнім ударом годинника відкривають передні двері, впускаючи Новий рік.

Шотландія. У Шотландії свято Нового року називають “Хогмані”. По звичаю на новорічну ніч підпалюють бочки з дьогтем і котять їх по вулицях, спалюючи, таким чином, Старий рік і запрошуючи Новий. Шотландці вважають, що від того, хто увійде першим в їх будинок в новому році, залежить успіх або невдача в сім’ї на весь наступний рік. Гості повинні неодмінно принести з собою шматочок вугілля, аби кинути в новорічний камін. Рівно опівночі розчиняються навстіж двері, аби випустити старий і впустити Новий Рік.

Франція. Французький Дід Мороз – Пер Ноель – приходить в новорічну ніч і залишає дарунки в дитячих черевиках. Той, кому дістається боб, запечений в новорічний пиріг, отримує титул “бобового короля” і в святкову ніч всі підкоряються його наказам.

Сантони – дерев’яні або глиняні фігурки, які ставлять біля ялинки. За традицією, хороший господар-винар неодмінно повинні цокнутися з бочкою вина, привітати її зі святом і випити за майбутній урожай.

Фінляндія. У засніженій Фінляндії основним зимовим святом вважається Різдво, яке відзначають 25 грудня. У різдвяну ніч, здолавши довгу дорогу з Лапландії, в будинки приходить Дід Мороз, залишаючи на радість дітворі велику корзину з дарунками. Новий рік – свого роду повторення Різдва. Знов вся сім’я збирається за столом, що ломиться від всіляких страв. У новорічну ніч фінни намагаються взнати своє майбутнє і ворожать, розплавляючи віск і вливаючи його потім в холодну воду.

Німеччина. Тут вважають, що Санта Клаус в Новий рік з’являється на ослику. Перед сном діти ставлять на стіл тарілку для дарунків, які їм принесе Санта Клаус, а в черевики кладуть сіно – пригощання для його ослика.

Угорщина. В Угорщині в першу секунду Нового року вважають за краще свистіти – причому, використовуючи не пальці, а дитячі дудочки, ріжки, свистілок. Вважається, що саме вони відганяють від житла злих духів і закликають радість, благополуччя.

Японія. Японські діти зустрічають Новий рік в новому одязі. Вважається, що це приносить здоров’я і успіх в Новому році. У новорічну ніч вони ховають під подушку картинку із зображенням парусника, на якому пливуть сім казкових чарівників – сім заступників щастя. 108 ударів дзвону сповіщають прихід Нового року до Японії. За давнім повір’ям, кожен дзвін “вбиває” один з людських пороків. У перші секунди Нового року треба засміятися – це повинно принести успіх. А аби щастя прийшло в будинок, японці прикрашають вхідні двері, гілочками бамбука і сосни – символами довголіття і вірності.

Китай. У Китаї збереглася новорічна традиція купання Будди. Цього дня всі статуї Будди в храмах і монастирях шанобливо омивають в чистій воді з гірських джерел. А самі люди обливаються водою в той момент, коли інші виголошують в їх адресу новорічні побажання щастя. Тому в цей святковий день всі ходять по вулицях в наскрізь промоклому о
За матеріалами: Супкрова


© 2024 Привітання та тости на всі свята українською мовою
© 2024 www.v24.com.ua