Як святкують День народження в Китаї?

З кожним роком західна людина перестає відчувати задоволення від свого Дня народження і більше сумує, згадуючи молодість. Китайці ж навпаки після 60-ти років радіють, що змогли прожити таке довге життя. Діти і внуки вітають їх з ювілеєм, відносяться з повагою і пошаною.

Система підрахунку віку в Китаї теж відрізняється від європейської. Вони користуються поняттям «умовний вік» по-китайськи «сюй сунь». Прийнято, що народженій людині вже виповнився рік, 9 місяців вагітності додають до віку. Наступний рік додається до віку малюка тільки після настання Нового року за місячним календарем. Різниця між умовним віком і віком, вважає на західний манер, іноді становить більше року. Ювілеї в Китаї носять кумедні назви, наприклад, рік від народження дитини - «Схопити тиждень», 10 років після народження - «Довгий хвіст», 50-річний ювілей - «Доленосний рік», 60-річчя - «Довголіття».

Китайці шанують традиції свого народу. Хоча варто відзначити, що західна культура значно вплинула на світ жителів Піднебесної. Наприклад, раніше було не прийнято на День народження торт, прикрашений свічками. Однак ряд традицій все ж залишилися. Китайці вірять, що в День народження людина привертає злих демонів. Щоб відлякати непроханих духів навколо іменинника створюється багато шуму.

Вважається, що традиція святкування Дня народження виникла в Китаї понад три тисячі років тому. Вона існує з часів династії Чжоу, коли військовий лідер Сунь вручив своїй матері на 80-річчя персик. Так виникла практика приносити іменинникам подарунки.

Улюблена страва на Дні народження - шоумянь - довга рисова локшина, що символізує довголіття. Іменинник повинен втягнути в себе якомога довший шматок локшини, не відкушуючи. Довжина макаронини означатиме довготу життя людини. Гості на Дні народження зобов'язані випити вино за здоров'я іменинника.
За матеріалами: ideipodarkov


© 2024 Привітання та тости на всі свята українською мовою
© 2024 www.v24.com.ua