Єврейська Пасха: звичаї та традиції

Свято Песах – дуже древнє і найбільш значуще у єврейській культурі. На відміну від християнської Пасхи, іудеї шанують не воскресіння Ісуса, а відхід євреїв з Єгипту.
Традиційно Песах святкують упродовж 7-8 днів, залежно від місця перебування певного сімейства. У Ізраїлі жителі відмічають свято протягом тижня, а за межами країни – на один день довше.
У цей період за столом збираються усі члени сім’ї, трапезують, говорять про історію свого народу і згадують найзнаковіші події. Важливо, щоб це свято відмітив кожен єврей, незалежно від фінансових можливостей і становища в суспільстві. Песах об’єднує увесь народ.
Історія свята пов’язана з біблейськими подіями. За переказами, перш ніж наслати на єгиптян останню з десяти кар, Бог велів іудеям заколоти та засмажити ягнят, а їхньою кров’ю помітити вхідні двері. Вночі Господь обійшов будинки єгиптян і минув лише ті, на яких були зроблені відмітки. На ранок у сім’ях, чиї двері не були помічені, померли усі первістки. Цього ж дня Мойсей звільнив єврейський народ, вивівши його за межі Єгипту.
Ці події відображаються і у назві свята, адже «песах» у перекладі з івриту означає «обійти, пройти повз».
Що стосується традицій святкування єврейської Пасхи, то їх існує декілька. Основна особливість – це заборона на пиво, дріжджовий хліб, макарони й усі продукти, які пройшли процес бродіння. Вони також мають особливу назву – хамец. Річ у тому, що йдучи з Єгипту, у євреїв не було часу пекти традиційний хліб, тому вони встигли припасти у дорогу перепічки з тіста, яке ще не зійшло. У зв’язку з цим, у період свята можна їсти лише прісний хліб, який має свою назву – маца.
До Песаху євреї починають готуватися за декілька тижнів. В усіх будинках проводиться генеральне прибирання, спалюється або продається уся «некошерна» їжа, тобто хамец.
Перший та останній дні єврейської Пасхи є вихідними, оскільки Песах в Ізраїлі відзначається на державному рівні. У період святкування усі іудеї читають молитви та співають псалми. Під час вечірніх трапез, які називаються седер, за стіл прийнято звати тих, хто потребує і тих, хто не може провести Песах з рідними.
Святкову вечерю обов’язково подають у красивому посуді. Особливим атрибутом седера також є миски з солоною водою. Таким символічним чином євреї шанують пам’ять жінок, які пролили сльози, дізнавшись про наказ фараона убити усіх первістків. Під час трапези кожен дорослий єврей повинен випити чотири чаші вина, які означають обіцянки Бога для єврейського народу. Діти та хворі п’ють виноградний сік.
За матеріалами: stb


© 2024 Привітання та тости на всі свята українською мовою
© 2024 www.v24.com.ua