Відзначаємо Старий Новий рік 2017

Старий новий рік – свято особливе. Він хоч і не має статус державного, але став для нас таким рідним, що всі ми з задоволенням чекаємо його приходу. Хоч це торжество не відзначається помпезно і гучно як попередній Новий рік, але є в ньому якась чарівність. Завершуючи собою цілий ланцюжок довгих новорічних свят, Старий новий рік 2017, дата якого випадає з 13 на 14 число січня, це відмінний привід для затишного сімейного застілля або зустрічі в компанії друзів.
У цей день хочеться повністю віддатися чарам новорічної метушні. Адже всі атрибути – ялинка, блискуча мішура, особливий настрій притаманні до цього свята. Цікаво і те, що 14 січня завжди відзначається як день святого Василя – покровителя хліборобів і скотарів (особливо тих, хто займався розведенням свиней). По-іншому свято називався Василів вечір. У цей день намагаються накрити багатий стіл з безліччю традиційної домашньої випічки (пироги, кулеб'яки, млинці) із м'ясних страв (домашні ковбаси, копченості, сало). Вважалося, що чим багатшим буде стіл, тим краще вдасться задобрити святого, щоб забезпечити собі гарний врожай і відмінний приплід худоби. Обов'язковим було пригощати сусідів найкращими і смачними стравами.
У Василів вечір по домівках ходили молоді люди, які виспівували спеціальні пісні та сипали по підлозі хат зерно і горох як символ майбутнього достатку і багатого врожаю. Це зерно збирали і зберігали в окремому мішечку, а при весняній сівбі першим сипали в землю.
За матеріалами: novij-rik


© 2024 Привітання та тости на всі свята українською мовою
© 2024 www.v24.com.ua