Feedback

Як вибрати подарунок?

26.04.2013 3327

При виборі подарунка необхідно врахувати досить багато моментів – інакше можна, зробивши навіть, на ваш погляд, невелику помилку, мимоволі образити людину, зіпсувати їй настрій, хоча ви цього зовсім і не хотіли. Як цього уникнути?
Вартість

Одне з основних правил подарункового етикету така, що вартість подарунка повинна відповідати матеріальним можливостям того, кому його дарують. З одного боку, дуже дешевий подарунок говорить або про відверту скупість та жадібності того, хто дарує, або про відсутність поваги й уваги. З іншого боку, дуже дорогий подарунок може викликати здивування, адже він практично завжди має на увазі необхідність відповідних дій. Тому, подаючи дорогу річ, варто пам'ятати про доходи того, кому ви її даруєте. Дуже часто люди відмовляються від занадто дорогих подарунків, тому що не хочуть відчувати себе зобов'язаними.
Оформлення подарунка

Його упаковка і момент вручення подарунка (звертайте увагу на своє вираз обличчя і наявність усмішки;)) може багато що сказати про рівень особистої культури того, хто дарує і його щирості. Взагалі без упаковки подарунки дарувати не прийнято – це поганий тон. Виняток з цього правила складають лише книги та квіти. До речі, щодо книжок існує ще одне правило, якого дотримуються далеко не всі: книгу може підписувати тільки її автор. Тому якщо вам дуже хочеться зробити дарчий напис на раритетному виданні Шекспіра, купіть гарну закладку і на ній напишіть все, що вам хочеться, але краще нічого не пишіть на самій книзі. Оскільки подарунок це насамперед знак уваги, з нього обов'язково потрібно зняти цінник. Чек можна віддати тільки якщо річ продана з гарантією і її можна в разі потреби обміняти.
Вручення подарунка

При врученні подарунка неетично робити натяк на його вартість, або подолані вами труднощі в пошуку та купівлі даного подарунка. Також не варто говорити, що цей подарунок дуже сподобався Вам самому, але ви його вирішили «відірвати від серця» і подарувати. Вважається неввічливим питати – чи сподобався ваш подарунок.
Прийняття подарунка

Приймати подарунки теж потрібно вміти. Якщо подарунок передають особисто, його треба відразу ж розпакувати у присутності даруючого, зробити задоволене вираз обличчя і подякувати. Неввічливо відкласти подарунок у бік, не глянувши на нього чи глянувши краєчком ока. Якщо подарунок вам прислали і у вас немає можливості подякувати дарувальника особисто, вишліть йому на наступний день листівку подяки або подякуйте іншим іншим способом: по телефону, факсом або електронною поштою.
Що треба пам'ятати при прийнятті подарунка

Обов'язково пам'ятайте про те , що не можна критикувати подарунок, лаяти чи докоряти дарувальника – популярні фрази типу: «Ну навіщо ж ви так витратилися» або «Спасибі, але в мене це вже є». У тому випадку, якщо вам піднесли солодощі, сигарети, вино, фрукти, то за правилами хорошого тону їх потрібно відразу розкрити і запропонувати гостям, а квіти поставити у вазу. Повернути подарунок можна, тільки якщо він настільки цінний, що змушує вас почувати себе боржником, або коли він порушує правила хорошого тону. У цьому випадку ви повинні подякувати за увагу і обов'язково мотивувати свою відмову. Однак якщо ви подарунок прийняли, то на наступний день повертати його вже категорично не можна: такий жест викличе особисту образу і розрив відносин.
Вибір подарунків

При виборі подарунка бажано продумати той момент, щоб подарунок не нагадував людині про його недоліки або слабкості. Приміром, повним людям не слід дарувати велотренажер або ваги, а лисіючим чоловікам – засіб для росту волосся. Дарувати будь-яку живність можна, тільки попередньо домовившись з майбутнім господарем: подарунок не повинен змушувати людину змінювати спосіб життя.

Дуже обережно слід ставитися до речей, які мають особистісний характер: одягу та взуття, парфумерії та косметики, ювелірних прикрас. Дарувати їх можна тільки в тому випадку, якщо ви твердо знаєте переваги людини.

Релігійним і побожним людям не можна дарувати речі, які можуть образити їх релігійні почуття, символи або іншої релігії: наприклад, християнам – зображення божків, бісів, мусульманам – алкогольні напої, вироби зі свинячої шкіри. Забобонним людям не варто дарувати все, що вважається поганою прикметою: шкарпетки, ножі, виделки, порожній гаманець, дзеркало.

Бажаємо вдалого вам вибору!

Пропонуємо Вам переглянути розділ Привітання з Днем Народження друзям, в якому знаходиться 197 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: Тут цікаво





Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в квітні

Інформери на Ваш сайт