Feedback

Як відмітити перший день народження на новій роботі?

14.03.2017 1267

Спершу розпитайте колег про те, як у них прийнято відмічати дні народження. Для підстраховування краще запитати як мінімум у двох чоловік. На одній моїй роботі начальник (з невідомої причини) усім новачкам говорив, що на день народження треба принести торт, тоді як насправді усі «виставлялися» бутербродами з коньяком. Звичайно, іменинникові ніхто ні в чому не докоряв, проте вже на найближчому дні народження колеги він розумів свою помилку і відчував незручність.
Незважаючи на незліченну безліч фірм і різні традиції, що склалися на них, варіантів відмічання дня народження всього декілька.
1. День народження співробітника не відзначається.
Якщо це дійсно так, то новому співробітнику нема про що переживати. Звичайно, товариші по службі, працюючі багато років разом, можуть святкувати дні народження один одного увечері в ресторані, але новачок в цю компанію «старичків» ніяк не потрапляє.
2. Іменинник накриває стіл в обідню перерву в офісі.
Тут виникає два питання: чим почастувати і кого запросити? Усе знову-таки залежить від традицій.
Можна накрити солодкий стіл (торти, цукерки, фрукти, сік, алкоголь), можна приготувати бутерброди (хліб, м’ясна і сирна нарізка, мариновані огірки, мариновані гриби і оливки, алкоголь), а можна влаштувати справжній банкет (салати, нарізка, відварена картопля, алкоголь, фрукти, солодке). І якщо солодке і бутерброди реально з’їсти за час перерви на обід, то третій варіант передбачає тривале застілля і вимагає, відповідно, значних фінансових витрат (підрахуйте хоча б вартість алкоголю).
Завжди запрошують тих, хто працює з вами в одному кабінеті, і начальника. Якщо ваш відділ займає ще один кабінет або на фірмі працює мало співробітників (до 20 чоловік), то запрошують взагалі усіх. В принципі ви можете проявити ініціативу і запросити додатково тих людей, з ким встигли познайомитися ближче (наприклад, на перекурі).
3. Іменинник накриває стіл після роботи в офісі.
Ключові питання тут ті самі. Але оскільки час застілля не обмежений обідньою перервою, то їжі треба приготувати більше.
4. Іменинник запрошує співробітників у кафе або ресторан після роботи.
Тут ключове питання: за чий рахунок цей банкет? Зазвичай таке свято проходить в тісному колі найближчих колег. Оплата банкету теж залежить від традицій: стіл може оплачуватися колегами або тільки іменинником. Можливі варіанти, коли іменинник платить за основну страву, а алкоголь та інші смакові замовлення усі оплачують самостійно. Якщо ж на свято в ресторані приходить цілий натовп колег, то в даному випадку точно кожен платить за себе.
5. Стіл накривається в офісі усіма колегами.
Таке буває не часто, але все таки буває. Кожен приносить щось їстівне згідно з попередньою домовленістю. Або їжа замовляється в найближчому ресторані і оплачується колегами.
Отже, щоб відмітити день народження на роботі, слід знати: чим пригощати; кого запрошувати; чи дозволений алкоголь; час: в обід або після роботи.
Якщо ж вам не вдалося дізнатися, як святкувати день народження, ви можете купити багато-багато смачних і дорогих цукерок, насипати їх у вазу (при необхідності принесену з дому) і запропонувати сусідам по кабінету або, якщо у вас свій кабінет, віднести у відділ, з яким ви найтісніше контактуєте. Пригощаючи, поясніть, що у вас день народження, але на сьогодні ви не змогли підготуватися до святкування, і попросіть їх підказати, як вам краще це зробити і чи підійде завтрашній день.
Як відмітити перший день народження на новій роботі?

Пропонуємо Вам переглянути розділ День державної служби України 2024, в якому знаходиться 11 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: korporativus





Цікаві статті

  • Як відмітити перший день народження на новій роботі?

    Як відмітити перший день народження на новій роботі?

    Перший день народження на новій роботі, завжди дуже хвилюючий. Особливо важко, якщо це ваша перша робота, а за той проміжок часу, який ви встигли на ній пропрацювати, ніхто з колег не відмічав день народження. Що ж ... 1265

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в березні

Інформери на Ваш сайт