Feedback

Новий рік в Індії

15.11.2016 635

Кожен їде сюди в Індію з надією знайти щось своє: хтось марить про розкоші Боллівуду, хтось у пошуках духовної рівноваги вивчає старовинні практики в ашвемах, когось приваблює щедрий на фарби природи. Але завжди Індія залишає слід у душі кожного, хто був з нею знайомий. Найбільше туристів приїжджає в зимові місяці - в цей час тут розпал сезону. Зустріти Новий рік на березі Індійського океану - справжня екзотика. Так який же він, індійський Новий рік?
Так, індуси зустрічають новий рік у березні, вересні, листопаді. Але не хвилюйтеся: Індія була колонією англійців, які ввели григоріанський календар. Діє він до цих пір, тому якщо хочете відзначити Новий рік традиційно 31 грудня - ви зустрінете його з усіма почестями, нехай і дещо екзотичними.
Індуси люблять свята не менше нас і готуються до зустрічі Нового року вони грунтовно. Обов'язково потрібно нарядити корову, прикрасити оселю паперовими ліхтариками і саморобними зірками, а деякі навіть примудряються знайти мініатюрну штучну ялинку - все-таки свято європейський і деякі атрибути тут міцно закріпилися. Найкращий подарунок - це кошик, наповнена фруктами, солодощами і горіхами. Жодне застілля не проходить без національної страви - беріани, схожого на наш плов.
Жителі північної Індії прикрашають себе квітами - рожевими, червоними, фіолетовими або білими. Вулиці в центральній частині країни рясніють помаранчевими прапорами, які розвішані практично на кожному будинку. З настанням темряви всюди запалюються вогні, а в новорічну ніч на міській площі місцеві мешканці спалюють опудало - тим самим проводжаючи рік, що минає.
21 березня, в день весняного рівнодення, індуси відзначають ще один Новий рік - Вишу. Цікавий звичай дарування подарунків: багаті вітають своїх бідних родичів, а ті в свою чергу вдячно приймають подарунки, нічого не даючи взамін. Також у цей день прийнято гадати на рамаяні як - відкриваючи сторінки навмання, читати попалися вірші. Святкування проходять гамірно: індуси виходять на вулиці в нових шатах, виконують традиційні пісні і танці. В деяких селах мешканці вдягають спідниці з бананового листя і маски, здійснюють обряд, привертаючи тим самим удачу і висловлюючи подяку богу Крішні.
Класичний для нас Новий рік і Вішну найпопулярніші варіанти, але деякі групи населення мають власні новорічні свята. Так, пенджабці відзначають Новий рік в червні, а бенгальці - у квітні. У перший день нового року всі жителі Бенгалії обов'язково купаються в річці, змиваючи з себе накопичені за попередній період гріхи.
Якщо опинитеся на Новий рік в Індії, неодмінно відвідайте Тадж-Махал - мавзолей-мечеть, побудований нащадком Тамерлана в пам'ять своєї померлої дружини. Крім того, Тадж-Махал входить до списку семи чудес світла. Не менш цікава екскурсія в священне місто Варанасі, розташований на березі річки Ганг. Це один з найстаріших міст на землі, де можна побачити масове омивання паломників у Гангу і схід сонця на тлі багатовікових храмів. Можна відправитися і в село Хампі, що в Гоа, яка є важливим індуїстським центром і де знаходиться багато пам'яток індуїстської культури. Вразять уяву і печери Аджанта, вони з'явилися в другому тисячолітті до нашої ери і відмінно збереглися до цих пір.
Різдвяні свята, проведені в Індії, подарують багато яскравих вражень і барвистих фотографій, дозволять зрозуміти стародавню культуру індійського народу, пройнятися його самобутністю і філософією. І напевно, Індія знову покличе вас до себе, тому що, впустивши в свою душу цю країну, ви ніколи не забудете.

Пропонуємо Вам переглянути розділ З Новим 2024 роком, в якому знаходиться 389 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: novij-rik





Найближчі свята

Всі свята в квітні

Інформери на Ваш сайт