Feedback

Релігійне походження свята Водохреща

29.09.2016 1252

Відзначення Водохреща — суто християнська традиція. А походить вона ще від хрещення Ісуса, яке він прийняв від Івана Хрестителя на річці Йордан у 30-річному віці. Саме ця подія започаткувала одне з семи головних церковних таїнств — Таїнство водохрещення, що знаменує ніби нове народження людини (а зараз найчастіше — маленької дитини) для життя у Христі. За християнськими переказами, коли Ісус після хрещення виходив із води, з небес почувся голос Бога-Отця, що назвав його своїм Сином. За цим на плече Ісуса опустився голуб — Святий Дух. Отже, Бог з'явився у цей день у трьох іпостасях: у голосі — Бог-отець, у плоті — Син Божий, а у вигляді голуба — Дух Святий. Хрещення Господнє — велике свято, яке до радянських часів відзначалося в Україні, мабуть, так само масштабно, як і Різдво чи Щедрий вечір. Чоловіки вирубували з річкового льоду великий хрест і забарвлювали його у червоний колір фарбою чи буряковим квасом. Окрім того, з льоду робили також престол, який розташовувався біля хреста. Це все було частиною святкової композиції, яку завершували «царські врата» – арка із соснових чи ялинових гілок.
У день Водохреща відбувалася велика святкова хода до річки, де біля льодової композиції відбувалося богослужіння, а в небо запускали голубів, прикрашених кольоровими стрічками. Після того, як священик занурював у воду хрест, вода вважалася освяченою, і люди набирали її з ополонки у посуд, який принесли із собою. Вважалося, що свячена вода приносить очищення і позбавляє від хвороб краще за будь-які ліки. Тож у звичаї купатися у цей день в ополонці немає нічого дивного.
А в народі взагалі вірили, що на свято Водохреща священик виганяє з водойми нечисту силу — і вона гуляє по землі доти, доки якась жінка не вирішить влаштувати у річці прання. Тому господині з цим не поспішали — вони сподівалися, що в цей час багато нечисті загине від сильних морозів. Люди вірили також, що на якусь невловну мить на Водохреща вода у річці перетворюється на вино.

Отже, щороку 19 січня християни згадують і заново переживають той хвилюючий момент, коли Ісус прийняв хрещення, а Бог явив себе у всіх трьох іпостасях. Богослужіння біля річки в цей день має бути особливо красивим і наповненим глибоким змістом — адже тепер Ти знаєш, як з'явилося свято Водохреща.

Пропонуємо Вам переглянути розділ Хрещення Господнє (Водохреща або Йордан) 2024, в якому знаходиться 429 поздоровлень на всі випадки життя.

За матеріалами: pustunchik





Цікаві статті

Всі статті

Найближчі свята

Всі свята в квітні

Інформери на Ваш сайт